Peter James är en brittisk författare som är mest känd för sin serie om kriminalkommissarie Roy Grace. Han har även skrivit flera fristående romaner och har sammanlagt publicerat över 30 böcker.

Född 1948 i Brighton, England, hade Peter James en passion för kriminalromaner redan som tonåring och började skriva egna berättelser i genren under 1970-talet. Han debuterade som författare 1981 med romanen “Dead Letter Drop”. Peter James uppmärksammades för första gången på allvar när han publicerade romanen “Host” 1993, som blev nominerad till en Edgar Award i USA för bästa spänningsroman.

Men det var först med starten av Roy Grace-serien år 2005 som Peter James fick sitt stora genombrott. Serien utspelar sig i staden Brighton och följer kriminalkommissarie Roy Grace och hans team som arbetar med att lösa olika fall. Första boken i serien, “Död i sin ensamhet”, blev en succé och följdes av ytterligare 16 böcker, senast “Ett ljus i mörkret” som utkom 2021.

Peter James skriver traditionella polisromaner med en hög grad av spänning och trovärdighet i både karaktärerna och miljöerna. Han har även uttryckt en fascination för paranormala fenomen, vilket har tagits upp i flera av hans böcker.

Utöver Roy Grace-serien har Peter James även skrivit flera fristående romaner inom olika genrer, inklusive skräck, spänning och romantik. Han är en av de mest framgångsrika brittiska författarna i genren kriminalromaner, med över 20 miljoner sålda böcker i över 30 länder.