Kajjan Andersson (född 1957) är en svensk journalist och författare. Hon har varit verksam på flera stora svenska mediehus, bland annat Dagens Nyheter, Sveriges Television och Sveriges Radio.

Kajjan Andersson debuterade som författare 1998 med boken “Gud så deppig du är, Andersson”, en självbiografisk bok om hennes egna erfarenheter av depression. Sedan dess har hon gett ut flera böcker inom olika genrer, bland annat reportage, noveller och romaner.

Bland Kajjan Anderssons mest kända böcker märks “Män kan inte våldtas”, som gavs ut 2017. Boken är en samling reportage om sexuellt våld och dess konsekvenser för offren, och fick stor uppmärksamhet i media när den gavs ut. Andra uppmärksammade verk av Andersson inkluderar romanerna “Självmedvetet” (2004) och “Kärleksboken” (2007), samt novellsamlingen “Världens minsta hund” (2013).

Kajjan Anderssons författarskap präglas ofta av ett feministiskt och antirasistiskt perspektiv, och hon är känd för att skriva om ämnen som sexualitet, makt och identitet på ett öppet och utmanande sätt.