Johan Ripås är en svensk författare och journalist född 1974. Han har skrivit flera spännande böcker inom genren true crime, där han granskar och skildrar verkliga brott. Ripås har också arbetat som undersökande journalist och medieanalytiker.

Bland hans mest kända verk finns boken “Mannen som slutade ljuga”, som handlar om Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick, som erkände sig skyldig till flera uppmärksammade mord i Sverige. Ripås skildrar Bergwalls väg till erkännandet och granskar hur rättsväsendet kunde gå så fel i fallet.

Andra böcker av Ripås inkluderar “Ett svenskt brott”, där han undersöker mordet på statsminister Olof Palme och utredningens brister, samt “Pappamannen”, en skildring av dubbelmordet på en kvinna och hennes son i Arboga 2008.

Ripås skrivande präglas av en nyfikenhet och en önskan om att förstå vad som kan driva människor till att begå fruktansvärda handlingar. Hans noggranna research och journalistiska erfarenhet gör hans böcker läsvärda för den som vill fördjupa sig i verkliga brottshistorier.