J.R.R. Tolkien var en brittisk författare och professor i engelska språket och litteraturen. Han föddes den 3 januari 1892 i Bloemfontein, Oranjefristaten, nuvarande Sydafrika, och avled den 2 september 1973 i Bournemouth, England.

Tolkien är mest känd för att ha skrivit bokserien Sagan om ringen (The Lord of the Rings), en fantasyroman i tre delar som utspelar sig i en fiktiv värld vid namn Midgård. Boken har översatts till över 40 språk och har sålt mer än 150 miljoner exemplar världen över.

Tolkien började skriva på “Sagan om ringen” under andra världskriget, och den första delen publicerades 1954. Boken är en av de mest inflytelserika verk som har skrivits inom fantasy-genren, och har inspirerat många andra författare, filmskapare och datorspelsutvecklare.

Förutom “Sagan om ringen” har Tolkien skrivit flera andra verk som utspelar sig i samma fiktiva värld, inklusive “Hobbiten” (The Hobbit) och “Silmarillion”. Han har också publicerat flera essäer och artiklar om sitt eget arbete och om fantasy-genren generellt.

Tolkien var också en framstående filolog och expert på medeltida litteratur, och hans akademiska arbete har haft stor betydelse för studiet av bland annat Beowulf-eposet. Han var verksam som professor i engelska språket och litteraturen vid universiteten i Leeds och Oxford.

Tolkien avled av en blodpropp i september 1973, vid 81 års ålder. Hans arv lever vidare genom hans böcker och genom den påverkan han haft på fantasy-genren och populärkulturen generellt.