Hjalmar Söderberg var en svensk författare född den 2 juli 1869 i Stockholm och dog den 14 oktober 1941 i Köpenhamn. Han debuterade som författare 1891 med diktsamlingen “I ungdomen” och skrev under sin livstid ett flertal romaner och pjäser.

Söderberg var en av sin tids mest kända författare i Sverige och ansågs av många vara en av de främsta svenska prosaförfattarna. Hans mest kända verk är romanen “Den allvarsamma leken” från 1912, som även har filmatiserats och har fått stor uppmärksamhet internationellt. Romanen handlar om en kärlekshistoria som utspelar sig i sekelskiftets Stockholm och belyser det samtida samhällets sociala strukturer och klasskillnader.

Andra verk av Hjalmar Söderberg inkluderar “Doktor Glas” från 1905, som anses vara en av de största svenska romanerna någonsin, och som också har filmatiserats flera gånger. Romanen handlar om en läkare som utför ett mord på en kvinna som blir utsatt för sexuella övergrepp av sin man. Boken tar upp frågor om moral, etik och människans natur.

Utöver romaner skrev Hjalmar Söderberg också pjäser, noveller och essäer. Hans verk har översatts till flera språk och han anses ha haft stor påverkan på både svensk, engelsk och internationell litteratur.