Åsa Linderborg är en svensk författare, journalist och kulturskribent född den 14 november 1968 i Stockholm. Hon är främst känd för sina självbiografiska böcker och debattartiklar om klass och arbetarrörelsen i Sverige.

Linderborgs debutbok “Låt oss hoppas på det bästa” (2004) är en självbiografisk skildring av hennes barndom i en arbetarklassförort till Stockholm och hennes pappa som var fackföreningsman. Boken vann Augustpriset i kategorin “Årets svenska skönlitterära debut” och hyllades för sin skarpa och humoristiska skildring av klasskillnader i Sverige.

Sedan dess har Linderborg skrivit flera böcker, inklusive “Mig äger ingen” (2007), en självbiografisk roman om hennes uppväxt och relationen till sin pappa, och “Tio dagar som skakade Sverige” (2018), en facklitterär bok om det politiska klimatet och de sociala rörelserna i Sverige under hösten 1917.

Utöver sitt författarskap är Linderborg även en framstående kulturskribent och journalist. Hon har bland annat varit chefredaktör för kulturtidskriften Bang och har arbetat på flera svenska tidningar och magasin, inklusive Aftonbladet och Expressen.

Här är några av Åsa Linderborgs böcker:

  • Låt oss hoppas på det bästa (2004)
  • Mig äger ingen (2007)
  • Ett år på motionscykel (2012)
  • Tio dagar som skakade Sverige (2018)

Linderborgs böcker belyser ofta sociala orättvisor och klasskillnader, och hennes skarpa analyser och personliga erfarenheter har gjort henne till en viktig röst inom svensk litteratur och samhällsdebatt.