Storytel

Storytel var det svenska startskottet för ljudboksstreaming. Företaget lanserades redan 2005 under namnet Bokilur och har sedan 2007 arbetat under namnet Storytel. De expanderar ständigt internationellt och har i skrivande stund cirka tjugo olika marknader under sig. Etableringen sker bland annat genom att köpa upp lokala, anrika förlag. På den svenska marknaden har de samarbeten med de allra flesta förlag.

Vårt omdöme om Storytel

Storytel har vissa finesser som ingen av de andra ljudbokstjänsterna har. Till exempel har Storytel ensamrätt till vissa titlar och ger ut egna ljudböcker. Utbudet är därför det största hos de svenska ljudbokstjänsterna vi har testat, vilket gör Storytel till den populäraste tjänsten. Detta tillför dock att Storytel också är den dyraste ljudbokstjänsten.

Sammanfattande betyg

priser & abonnemang
utbud
app

Totalbetyg

4.5 av 5
PROVA GRATIS

Fördelar med Storytel

  • Populäraste ljudbokstjänsten
  • Störst utbud av svenska ljudböcker
  • Lyssna på flera enheter

Nackdelar med Storytel

  • Något dyrare än andra ljudbokstjänster

Storytels priser & abonnemang

4 / 5

Hos Storytel finns det i nuläget ett basabonnemang som kan utökas till familjeabonnemang med fler konton. Kostnaden för såväl basabonnemanget som familjeabonnemangen är de dyraste av tjänsterna vi jämför.

Storytel Unlimited – Lyssna på ljudböcker utan begränsningar

Abonnemanget Storytel Unlimited ger användaren tillgång till hela biblioteket av tusentals titlar utan begränsningar. Det finns inga olika betalningsnivåer för abonnemanget, vilket innebär att alla ljudböcker ingår.

I Unlimited-abonnemanget ingår bara en ordinarie användare, plus funktionen Kids Mode som ger en enhet tillgång till bara barnutbudet. Det går därför inte att lyssna på fler enheter samtidigt med samma abonnemang. Det går inte heller att skapa flera profiler inom kontot.

Storytel Family – Lyssna flera samtidigt

Du kan uppgradera Storytel Unlimited till ett familjeabonnemang som tillåter fler än ett konto. I Family ingår fyra konton. Två av dessa är i Kids Mode, vilket innebär att de bara har tillgång till utbudet av ljudböcker för barn.

Med familjeabonnemanget kan hela familjen ha separata inloggningar och lyssna samtidigt. För alla familjer där två eller fler personer lyssnar på ljudböcker är alltså abonnemanget ett mycket bra alternativ. De som använder samma abonnemang måste vara bokförda på samma adress.

Storytel Family Plus – För den lite större familjen

För familjer på fler än fyra personer finns abonnemanget Family Plus, som fungerar med totalt sex enheter. Av dessa är tre användare i Kids Mode. Perfekt för den större familjen, med andra ord.

Prova på Storytel gratis i 30 dagar

Den prova på-period som Storytel erbjuder ger dig ett 30 dagar gratis med Storytel Unlimited. Under dessa två veckor får du fri tillgång till alla titlar – utbudet är inte begränsat under prova på-perioden.

För att kunna lyssna på ljudböcker gratis hos Storytel behöver du registrera dig som kund. Det innebär att du måste uppge betaluppgifter. Har du inte sagt upp abonnemanget när provperioden är över kommer du att få betala för att fortsätta abonnemanget.

Avsluta Storytel under Mina sidor

Du behöver logga in på hemsidan för att säga upp Storytel, senast dagen innan abonnemanget förnyas med en ny månad. När du avslutat abonnemanget kan du ändå fortsätta använda det under den period som du har betalat för.

Det är också möjligt att byta till ett annat av Storytels abonnemang om du vill justera antalet konton i ditt familjeabonnemang.

Storytels utbud

5 / 5

Tack vare sitt samarbete med många stora och anrika förläggare, har Storytel ett ovanligt stort utbud. De förlag som ingår i koncernen har rättigheterna till några av de mest eftertraktade ljudböckerna.

Utbudet omfattar i nuläget drygt 50 000 böcker. Variationen är stor, eftersom det finns 19 genrer att välja mellan. Man kan hitta allt från skönlitterära romaner och ungdomsböcker till faktabaserad litteratur.

Allt från klassiker till egna original

I alla kategorier finns det gott om både klassiker och nya publiceringar. Det finns även massor av titlar från mindre författare och mediehus, och de samsas med de allra främsta bästsäljarna.

Storytels utbud ökar hela tiden, både med svenska och engelska ljudböcker. Språken hålls inte isär från varandra, men bland underkategorierna kan man välja om man bara vill se titlar på det ena språket.

Något unikt med Storytel är att de ger ut egna berättelser som är specialskrivna för ljudformatet, under samlingsnamnet Storytel Original. Dessa berättelser är uppdelade i avsnitt som användarna kan följa i säsonger.

E-böcker är en del av utbudet

De flesta av Storytels titlar finns i både ljud- och e-boksformat. Båda formaten ingår i alla abonnemang. I appen är det även smidigt att växla mellan e-bok och ljudbok, eftersom appen kommer ihåg hur långt du har hunnit.

Bra utbud för barn

Storytel har många av de mest aktuella barnbokstitlarna tillgängliga i tidigt skede. Gamla favoriter som Alfons Åberg, Pippi Långstrump och Bamse finns det gott om. Men det finns även ett stort urval av nykomna bästsäljare.

Berättelserna sträcker sig över flera kategorier och finns för de flesta åldrar. Det finns alltså ljudböcker för både yngre och äldre barn i familjen.

I Storytels app finns det barnsäkra läget Kids Mode. Den funktionen kommer väl till pass om man tecknar familjeabonnemanget, då en eller flera enheter kan begränsas till barnböckerna i sortimentet.

Storytels app

4 / 5

Storytel får bra betyg av användarna för att appen är lättanvänd och responsiv. Menyn måste dock klickas fram och ligger inte synlig i skärmens nederkant som i de andra apparna.

Dessvärre går det inte att lyssna på ljudboken och läsa e-boken samtidigt, trots att båda ofta finns i Storytels bibliotek. En annan kritik är att appen har snåla möjligheter till sortering. Det finns bara breda, övergripande kategorier som ”spänningsromaner” eller ”barn”. En möjlighet att sålla ännu mer hade förbättrat upplevelsen.

Sammanfattningsvis håller Storytels app hög kvalitet, men det finns fortfarande utrymme för förbättring.

Lyssna offline så länge telefonminnet räcker

Det går att reglera hastigheten för uppläsningen åt båda håll. Det går därmed att sänka hastigheten om man till exempel försöker sova, eller öka om man tycker att det går för långsamt.

Det finns även även en sovtimer för den som gärna somnar till ljudböcker. Det går alltså att ställa in hur länge boken ska spela innan den slutar självmant.

I Storytels app kan du lyssna eller läsa offline, vilket minskar buffring under exempelvis resor. Det finns ingen begränsning för hur många böcker du får ladda ner samtidigt. Det enda som krävs är att din telefon har stort minnesutrymme.

Använd med läsplatta eller andra enheter

Appen är tillgänglig för iOS och Android. Det är bara i appen som du kan lyssna på ljudböcker eller läsa e-böcker, och om du sparar ner böcker på mobilen eller surfplattan. Du kan även lyssna på böcker med Chromecast. På hemsidan kan du bläddra bland ljudböckerna och spara titlar du gillar, men inte läsa eller lyssna på böcker.

Den läslus som inte vill ta upp för mycket av telefonens minne har dessutom möjligheten att köpa Storytel Reader, som är tjänstens egenutformade läsplatta. Den är bara kompatibel med Storytels app och rymmer mer än 4 000 böcker om du sparar dem offline.

Abonnemang Enheter Offline Prova gratis Pris/mån
Unlimited 1 Ja 30 dagar 169 kr PROVA GRATIS
Family 4 (2 kids) Ja Nej 209 kr PROVA GRATIS
Family Plus 6 (3 kids) Ja Nej 259 kr PROVA GRATIS

Vanliga frågor om Storytel