Ökad läsning av e-böcker

Publicerad: 10 december, 2020 kvinna ligger på en duk i en park och läser e-bok

Läsningen av e-böcker i Bookbeats app har ökat. Därför inleder de ett samarbete med Colibrio. Foto: Catherine Murray/Shutterstock.com

Att ljudbokslyssnandet har ökat under coronapandemin är nog inte särskilt förvånande. I och med att människor har tillbringat alltmer tid hemma har många lagt mer tid på att lyssna på ljudböcker. Men faktum är att även läsningen av e-böcker har ökat markant.

Bookbeat skriver i ett pressmeddelande att läsningen av e-böcker har ökat med 75 procent mellan januari och november i år jämfört med samma period förra året. Både lyssning och läsning av e-böcker har ökat mycket på alla marknader där Bookbeat finns. Men i Sverige har läsningen faktiskt ökat mer än lyssningen.

Läsningen ökade som mest i maj

Den största ökningen av e-boksläsning uppmättes i maj. Då hade den ökat med 153 procent. Den e-bok som var mest läst då var Vingar av silver av Camilla Läckberg.

Den mest lästa e-boken under hela 2020 är Där kräftorna sjunger, skriven av Delia Owens.

Bookbeat ska börja samarbeta med Colibrio

För att göra läsupplevelsen ännu bättre kommer Bookbeat att börja samarbeta med Colibrio.

IT-finans skriver i en artikel att Colibrio är ett svenskt företag som har tagit fram den webbaserade läsplattformen Colibrio Reader. Den är utformad efter tillgänglighetsanpassade W3C-standarder för att alla ska kunna läsa innehåll på nätet oavsett läsförutsättningar.

Ökningen en intensifiering av redan befintlig trend

Den digitala konsumtionen av böcker, oavsett om det gäller lyssning eller läsning, har varit ett faktum i Sverige i några år nu. Det har också ökat stadigt varje år. Enligt rapporten Svenskarna och internet lyssnade en tredjedel av svenskarna på ljudböcker år 2019. Samma år var det nästan 3 av 10 som läste e-böcker.

År 2016 var det 20 procent av svenskarna som någon gång läst e-böcker eller lyssnat på ljudbok. År 2019 var den siffran 40 procent.