Ung tjej sitter och lyssnar på ljudbok på biblioteketDet blir allt mer populärt att låna ljudböcker på biblioteket. Foto: Pressmaster/Shutterstock.com

Trender

Efterfrågan på ljudböcker ökar hos landets bibliotek samtidigt som andelen utlåning av fysiska böcker minskar. Mer än dubbelt så många ljudböcker har under det senast året lånats ut skriver Dagens Nyheter.

Det blir allt mer populärt att låna ljudböcker. Utlåningen av antalet ljudböcker har fördubblats bland landets alla bibliotek. Samtidigt minskar antalet fysiska böcker i utlåning skriver Dagens Nyheter.

Utlåningen av bibliotekens ljudböcker ökade med 18 procent

Enligt nya siffror från företaget bakom e-boksappen Biblio ökade utlåningen av av ljudböcker under 2018. Av hela den digitala utlåningen ökade utlåningen av ljudböcker med hela 18 procent från 2017 till 2018. Ljudböckerna står nu för 33 procent av den digitala utlåningen.
Biblio som är bibliotekens e-boksapp lanserades på bokmässan 2017 och har funnits i 15 månader. Antalet användare uppgår till 70 000 personer vilket går att jämföra med till exempel Storytel vars användare är fler än 300 000 i Sverige.

Svenskarna tycker om att lyssna på ljudböcker

Med Biblio kan du som låntagare låna ljudböcker från biblioteket utan att fysiskt besöka ett bibliotek. I appen kan man lyssna direkt på de ljudböcker som bibliotekets katalog erbjuder.
Enligt Axiell Medias vd Eva Houltzén, är Biblio den tredje mest använda appen för ljudböcker i Sverige. Tittar man på biblioteken runt om i landet och de kommersiella aktörerna som finns är Sverige ledande när det gäller att lyssna på ljudböcker. Biblio har gjort de svenska biblioteken till en del av ljudboksundret och gett biblioteken en helt ny kraft.

Snart möjligt att läsa e-böcker i Biblio

I början av året kommer en ny version av Biblio att lanseras för att förbättra gränssnitt, sökfunktioner och kategorier. Vidare kommer det även en uppdateringar som kommer möjliggöra läsning av e-böcker i appen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.