storytels vd och kvinna lyssnar pa ljudbokStorytels vd Jonas Tellander. Foto: Storytel/Pressbild

Ljudboksmarknaden

Avslöjande om ojämna förlagsersättningar resulterar i stort missnöje mot Storytels ledning. Somliga av de påverkade kritikerna vågar inte avslöja sin identitet, men trots det slår vd Jonas Tellander bort anklagelserna som dålig sportsmannaanda.

Tidigare under hösten avslöjade Svensk Bokhandel att förlag får olika ersättning av Storytel för sina böcker. I och med den växande ljudboksmarknaden lämnar det mindre förlag i ett underläge förhandlingsmässigt.
Vad förlagen är upprörda över är att de flesta förlag inte får ta del av vinsten som strömningstjänsten gör på deras titlar. Bonnier får dock inte bara en ersättning för sina böcker utan även en andel av vinsten som Storytel gör på abonnemangen – något som kallas revenue share.

Favoriseringen orsakar blåsväder

Efter ett avslöjande av att Storytel betalar förlag olika mycket ersättning per bok står vd Jonas Tellander inför stor kritik. Förlag känner sig lurade, och är rädda att tappa sina författare till större aktörer där de bevisligen får bättre betalt.
Problemet är nu så akut att förlagen som går ut med kritiken inte vågar göra det öppet, utan kräver att anonymiseras. Det för att inte förlora sina samarbeten med strömningsjätten.
– Det kommer bli färre böcker från de mindre förlagen därför att kalkylen att räkna hem affären ser annorlunda ut , säger Richard Herold, förlagschef på Natur & Kultur i en kommentar till Breakit.
Herold är en av få som vågat uttala sig i frågan, och han är väldigt kritisk till Storytels modell. Han menar att frågan bör gå till Konkurrensverket.

Tellander lugn i stormen

Den omfattande kritiken till trots är Tellander inte orolig, han menar att företaget handlat klanderfritt.
– Jag känner mig trygg i att vi är ett bra bolag som jobbar ärligt och transparent med alla våra samarbetspartners, säger han i intervjun med Breakit, och fortsätter: det är klart att man är upprörda, alla vill ha bästa dealen.
Graden av transparens kan ifrågasättas i och med att “dealen” kontroversen rör sig om var sekretessbelagd innan avslöjandet. Att ersättningarna varierade i värde var en överraskning för de flesta samarbetspartners.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.