svenskar bast i norden pa ljudbokslyssnande

Undersökningar

Sommaren är kommen, semestern hägrar och för många semesterfirare innebär det en rejäl plöjning av bokhögen som sakta men säker byggts upp under det gångna året. Idag väljer allt fler att lyssna på böckerna genom ljudbokstjänster istället för att bläddra i den traditionella boken. Något Svenskarna är bättre på än de andra nordiska länderna.

Via en kartläggning har ljudbokstjänsten Storytel kunnat se att Svenskar lyssnar på ljudböcker i högre grad än de andra nordiska länderna. Av de svenska respondenterna lyssnar 45 procent, alltså fler än två femtedelar, på ljudböcker mer än en gång per dag.
Närmare 46 procent lyssnar på ljudböcker över en timme dagligen.
Med kartläggningen har Storytel velat synliggöra Nordens ljudboksvanor. För att få fram relevant statistik har man frågat totalt 8 000 kunder och däribland 1 600 svenska Storytel-kunder.
Kartläggningen grundar sig på när och hur användarna väljer att lyssna på ljudböcker under sommaren.

Målet med ljudboken är avkoppling

Den övergripanden anledningen till att svenskarna lyssnar på ljudböcker under semestern handlar om att man vill kunna koppla av. Även vid resor och promenader är ljudboken ett populärt val.
Omkring en tredjedel, 36,5 procent, svarade att de helst lyssnar hemma medan 17 procent uppgav bilen som den bästa platsen för att avnjuta en bra ljudbok.

Spännande ljudböcker värderas högt i Norden

Norden mest populäraste ljudboksgenre under sommaren 2018 är utan tvekan kriminalromanen. 18 procent av Storytels kunder över hela Norden menar att en ljudbok med en spännande handling är en viktig faktor.
Att inläsaren gör ett bra jobb samt att ljudboken är producerad med kvalité är andra primära faktorer för prenumeranterna. På en andraplats hamnar genren skönlitteratur och på sista plats hamnar ljudböcker inom genren business-litteratur.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.