skyskrapor i dubai

Lanseringar

Storytel går nu ut med en satsning på den nya marknaden. De tycks ha siktat perfekt; de är inte de enda som försöker möta efterfrågan på arabiska ljudböcker.

När Storytel började var ljudböckerna tillgängliga på svenska. Marknaden har sedan dess växt explosionsartat och idag har företaget etablerats sig i stora delar av Europa. Nu kommer dock den första satsningen utanför EU.

Nya satsningen börjar i Förenade Arabemiraten

Den som är företagets ansvarige för etablering på nya marknader är Stefan Tegenfalk. I ett pressmeddelande berättar han om Storytels handlingsplan.

Till en början kommer främst engelska böcker vara tillgängliga på marknaden, medan en mindre andel av ca 350 arabiska titlar finns. Successivt hoppas företaget dock erbjuda fler, genom att släppa en ny titel om dagen.

Företaget har skrivit avtal med ett antal ledande författare på den arabiska bokmarknaden; bland dem de egyptiska författarna Abdel Quddous och Ahmed Khlaed Tawfik.

Beslutet har varit aktuellt länge

Storytel har närmat sig den arabisktalande marknaden sedan 2016. Då deltog de i bokmässan Sharjah i Förenade Arabemiraten. De letade då efter arabisk litteratur riktad till både vuxna och barn att göra till ljudböcker.

Företagets vd Jonas Tellander ser positivt på utvecklingen. Han kommenterade redan då den arabiska marknaden.

– Arabiska är ett stort språk i Sverige, och det är superintressant. I tillägg till det talas språket av 385 miljoner människor i världen. De bär på en rik berättartradition som jag tror kan nå en stor publik i talad form så småningom, sa han till Svensk Bokhandel 2016.

Stort intresse för arabiska ljudböcker

Det är inte bara Storytel som har fått vittring på den arabiska marknaden. Ljudböcker.com rapporterade i början av året om företag som satsar på nya språk.

Kitab Sawti heter initiativet som tagit fram ett urval av ljudböcker inlästa på arabiska. Satsningen riktar sig i huvudsak till nyanlända svenskar, men är även tillgänglig kostnadsfritt för gemene man.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.