En bild över Rio de Janeiro och Storytels loggaStorytel gör sig redo för en satsning i Brasilien. Foto: Press/Storytel

Ljudboksmarknaden

Storytels siffror för tredje kvartalet 2018 motsvarar dem från 2017, men i större skala. Det rapporterade Dagens industri för en dryg vecka sedan. Fortfarande går succéföretaget summa sumarum med förlust, men trots det planeras en ny satsning i Brasilien.

När Dagens industri jämförde Storytels tredje kvartalsrapport för 2018 med den från 2017 visade den på både större intäkter och större förluster.

Det visade sig att nettoomsättningen uppgick i 373,2 miljoner kronor. Motsvarande siffra föregående år var 308,8 miljoner, vilket innebär att Storytels omsättning ökade med 21 procent.

Siffrorna blir dock missledande positiva, då förlusterna var desto större. Efter skatt blev differensen minus 62,1 miljoner kronor, jämfört med minus 23,2 miljoner kronor året innan.

Ambitionen har fortfarande inte avtagit

Storytel är inte främmande för internationella satsningar. De är faktiskt det svenska ljudboksföretag som gjort flest, och de finns för närvarande etablerade på 13 marknader. Fler lär det dessutom bli, nu när siktet är inställt på den brasilianska marknaden.

– Brasilien med sina 210 miljoner invånare är världens nionde största ekonomi och på så sätt självklart en intressant marknad för oss […] vi ser goda förutsättningar även för ljudboken, säger Storytels expansionschef Stefan Tegenfalk till Breakit.

Ovanför Brasilien på samma lista finns länder såsom Indien, som Storytel redan har påbörjat sin expansion i, samt Kina och Japan, som man skrivit upp på sin expansionsönskelista.

Fortfarande störst på hemmaplan

Trots framgångsrika lanseringar utomlands är den svenska marknaden fortfarande den som genererar störst intäkter. Av de 700 000 abonnenterna finns hälften i Sverige.

Möjligheterna till ännu större intäkter finns även den, efter att EU nyligen ändrade sina direktiv kring moms av ljudböcker. Det kan göra att Storytels vinstmarginal växer desto mer, eller som de lovade när nyheten släpptes, så kan det leda till en höjd ersättning för förlagen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.