storytels vd i en soffaFoto: Pressbild/Storytel

Lanseringar

Trots att ha dryga 300 miljoner kronor i omsättning, redovisar Storytel att de har gått 50 miljoner kronor back det senaste kvartalet. Trots bakslaget ska fler satsningar göras – senast genom att lansera en exklusiv läsplatta.

Storytel har sedan början hamnat i rampljuset med sin kraftiga och hastiga tillväxt. Tjänsten som först lanserades i Sverige blev en succé och har nu spridits till en mängd andra länder. Deras senaste kvartalsrapport följer dock inte trenden.

Förlusten är stor – men inte allvarlig

Efter första kvartalet 2018 presenterar Storytel resultat som står i kontrast till deras stora framgångssaga. Strömningsföretaget redovisar en förlust på drygt 50 miljoner kronor.
Storytels vd Jonas Tellander förklarar i en intervju med Dagens Industri vad siffrorna beror på. Till skillnad från många andra, liknande företag, väljer Storytel att redovisa investeringar som klumputgifter, snarare än mindre kostnader över en längre tid.
– Vi hoppas att investerarna kan se förbi det och titta på det relevanta – kassaflödet, utvecklar han i intervjun. Företagets totala omsättning ökade med 36 procent jämfört med året innan, till att nu uppgå till ca 313 miljoner kronor.

Storytels stora expansioner

Företagets utgifter beror till största del av internationella expansioner. Ljudböcker.com har tidigare skrivit om företagets äventyr i bland annat Turkiet och Förenade Arabemiraten.
Satsningarna försvaras av Storytel med att vara ansvarsfulla investeringar. Innan företaget involverar sig på en marknad ser de till att de potentiella kunderna är många och att deras kontakter är kunniga på området.

Läsplatta ska lanseras

Mitt i kontroversen har Storytel utlyst att en egenproducerad läsplatta ska lanseras. Företaget hoppas på att den ska vara tillgänglig för svenskar, finskar och danskar inför sommarsemestern för motsvarande 1000 svenska kronor.
Läsplattan ska enbart vara kopplad till Storytels applikation, och inte till Apples App Store eller Android’s Google Play. Därmed kommer den att vara optimerad för läsning och inte ha möjlighet att göra något annat.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.