storytel ochFoto: Pressbild/Storytel

Ljudboksmarknaden

Strömningssuccén Storytel har visat på ambivalenta resultat under det senaste året. Trots det hoppas de lansera på ännu en ny marknad.

Den senaste satsningen från ljudboksjättens sida är att etablera sig på ännu en kontinent. Storytel vill nu vara ett alternativ för invånarna i Mexiko.
Den spansktalande marknaden är ännu outforskad, men det finns tecken som tyder på att den har potential att växa snabbt.

Storytel ser mexikansk potential

Stefan Tegenfalk är expansionschef för Storytel. Han kommenterar ambitionen i Dagens Industri.
– Latinamerika är en stor ekonomi med växande intresse för abonnemangstjänster, berättar han.
Tegenfalk fortsätter att förklara att det finns etablerade tjänster inom film och musik, men att ljudboksmarknaden har stor utvecklingspotential. Att företaget dessutom planerar att producera innehåll på spanska, gör att Storytel ser en möjlig kundkrets på knappt 450 miljoner människor.

Tidigare satsat inom Europa och Mellanöstern

Storytels investeringar har tidigare främst funnits inom norra Europa. Under det senaste året har de även vågat sig till östra Europa, och till Mellanöstern.
En av de metoder Storytel använder sig av är att anpassa sig efter nya marknader. Genom att köpa upp lokala företag får de egenproducerat och eftertraktat innehåll, samt blir en del av ett varumärke kunderna redan är bekanta med.
Förvärven har inneburit stora kostnader, men de ses av företaget som investeringar snarare än förluster. Det trots att företaget gick ungefär 50 miljoner back förra året.

Konkurrenskraft i flera plattformar

Målet är att dominera de nya marknaderna, uppger ordföranden för Storytel Rustan Panday för Breakit. Han förklarar att företagets konkurrenskraft ligger i att vara störst på flera plattformar.
Då Storytel redan är stora på ljudboksmarknaden hoppas de även på att bli ett självklart val för e-boksfantaster. Tidigare under året lanserade företaget en egen läsplatta som ska vara kompatibel med de egna tjänsterna.
I nuläget är marknaden stor i USA, men desto mindre på Storytels hemmaplan Europa.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.