kvinna lyssnar pa ljudbok 1

Undersökningar

Storytel har presenterat stora vinster efter första kvartalet. Framgångssagan äger rum både i Sverige och utlandet. Storytel visar heller inte unika resultat i branschen.

Rapporterna för första kvartalet av 2018 har börjat släppas. För strömningstjänsterna har resultaten varit överraskande positiva, och ljudböcksabonnemang tycks sälja som smör.

Storytel visar goda resultat första kvartalet

2018 har varit ett bra år för Storytel. Det står klart nu klart hur stora vinsterna har varit för det första kvartalet. Det rapporterar nyhetsbyrån Finwire på uppdrag av Avanza.
Genomsnittet så långt i år är drygt 300 000 abonnenter i Sverige. Det innebär att kundkretsen har ökat med ungefär 10 procent sedan samma tid året innan.
– 2018 har börjat väldigt bra, där vi genom en fortsatt fin tillväxt i Sverige och i utlandet växer abonnentstocken mer än tre gånger så mycket som samma period föregående år, säger företagets vd Jonas Tellander i ett pressmeddelande.

Framgången är inte begränsad till Sverige

Storytel har nu spridit sitt koncept i världen och är aktiva på flera kontinenter. Bland annat har Indiens, Rysslands, Islands och Polens invånare nu tillgång till strömningstjänsten. Nederländarna har visat ett särskilt stort intresse för ljudbokslyssnande.
I nuläget kommer 45 procent av intäkterna från abonnenter i utlandet. Det är en ökning med 7 procentenheter sedan samma tid förra året. Strömningsintäkterna från utlandet blev ungefär 100 000 kronor, vilket överskred den optimistiska prognosen.

Ljudboken – generellt ett vinnande koncept

Intresset för ljudböcker har ökat överlag. 2017 var första året som det såldes fler digitala böcker än fysiska böcker. Marknaden ökade med 50 procent sedan året innan.
Storytel var inte ensamma om att redovisa resultat över förväntan. Även Bookbeat har visat på en framgångssaga under första kvartalet av det nya året. Snart kan de dock få ännu en ny, kraftfull konkurrent.
Traditionella bokhandlare tänker inte ge upp utan en kamp. Tidigare i år gick Akademibokhandeln och Bokus, som båda ägs av Volati, ut med att de inom kort kommer att lansera en egen strömningstjänst.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.