shutterstock 364101350tell min

Undersökningar

Tillväxten hos Storytel är inte alltid en dans på rosor. Även efter andra kvartalet redovisar de miljonförluster. Trots det ser de ljust på framtiden.

Storytels framgångar har länge varit turbulenta. Vinsterna har motsvarat mångmiljonbelopp, men förlusterna har varit desto större.
Förutsättningarna för företagets framtid har dock aldrig varit ljusare, och företagets vd har stora förhoppningar för vad som händer härnäst.

Förluster ska leda till intäkter

Storytel redovisar efter andra kvartalet ökad omsättning och ökad försäljning. Trots det går företaget med förlust för andra kvartalet i rad.
Stora investeringar i nya marknader genom marknadsföring och egen produktion har lett till en förlust på 60 miljoner kronor. Storytels vd Jonas Tellander är dock positiv och tror att satsningarna snart bär frukt.
– Vårt fokuserade marknadsföringsarbete i juni ger oss högre tillväxt under Q3, med närmare 25 000 beräknade nya svenska prenumeranter under kommande kvartal, säger Tellander till Dagens Industri.
I nuläget har Storytel 621 200 betalande kunder, och företagets ledning spår att kundkretsen växer till 800 000 abonnenter innan årsskiftet. En stor del av dessa väntas komma från de nyförvärvade marknaderna.

Investeringarna är omfattande

Bara det senaste året har Storytel expanderat över ett flertal marknader, däribland MexikoFörenade ArabemiratenItalien och Island.
I många fall har expansionerna inneburit uppköpande av lokala konkurrenter, och även en hel del egenproducerat material på andra språk. Utöver det har Storytel gjort försök att köpa upp inhemsk litteratur, för att göra plattformen mer välkomnande för de internationella abonnenterna.

Storytel sprider ut satsningarna

Det är inte bara nya marknader som pengar har investerats i. I ett möjligt försök att konkurrera ännu starkare internationellt har Storytel även lanserat en egen läsplatta.
Storytel Reader är väldigt lik Amazons läsplatta Kindle. Båda två är designade för läsning av ljusböcker, och kan inte användas till något annat. De är optimerade för läsning i olika miljöer och ljusförhållanden.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.