kvinna lyssnar på ljudbokIntresset för ljudböcker har blivit allt större. Svenska Storytel har just passerat en miljon betalande abonnenter. Foto: HBRH/Shutterstock.com

Ljudboksmarknaden

Norra Europas största streamingtjänst för ljud- och e-böcker fortsätter att expandera. Svenska Storytel har sedan i början av året ökat sin kundbas med cirka 200 000 kunder, och den 12 augusti passerade företaget miljonstrecket.

När det svenska ljudboksföretaget Storytel grundades 2005 var de mer eller mindre ensamma om att erbjuda streamade böcker över mobilnätet. Men trots ett banbrytande koncept, skakades Storytels första år på marknaden om av den ekonomiska kris som drabbade hela världen 2008.

År 2008 hade Storytel cirka 2 000 betalande abonnenter. Men genom högt uppsatta mål och stor passion för ljudboksmarknaden har företaget expanderat kraftigt under de senaste åren. Den 12 augusti i år passerade Storytel en miljon abonnenter.

Storytel har fått 200 000 nya kunder under 2020

Sedan årsskiftet har Storytel fått cirka 200 000 nya betalande kunder. Det visar på ett större intresse för ljudböcker överlag, men Storytels grundare Jonas Tellander menar att behovet av att drömma sig bort i böckernas värld kanske har varit extra starkt just under det senaste halvåret. Företagets vision har enligt Tellander alltid varit att göra berättelser tillgängliga för så många som möjligt, oavsett tid och plats.

–  Det gäller fortfarande, och nu mer än någonsin i en tid där att lyssna på eller läsa en spännande, intressant, bildande, vacker eller skön berättelse kan vara ett utmärkt sätt att varva ned och koppla bort omvärldens ständiga brus, säger han i ett pressmeddelande.

Etablerade på 17 marknader

Storytel är i dagsläget etablerade på 17 marknader över hela världen, men har huvudkontoret i Stockholm. Företaget har över 300 000 titlar och kan erbjuda både ljud- och e-böcker, I verksamheten ingår förlag som till exempel Rabén & Sjögren, B. Wahlströms, Printz Publishing och Norstedts.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.