Förstoringsglas över Storytels loggaStorytel har passerat milstolpen 1,1 miljoner abonnenter och ökade intäkterna med 22 miljoner kronor under fjärde kvartalet. Foto: Casimiro PT/Shutterstock.com

Undersökningar

Storytel växer och hade i genomsnitt närmare 1,1 miljoner betalande abonnenter under fjärde kvartalet 2019. Jämfört med kvartalet innan är det en ökning med 69 000 abonnenter, skriver SvD Näringsliv.

Storytel passerade i december 2019 1,1 miljoner abonnenter. Målsättningen var att nå 1,1 miljoner abonnenter före nyårsafton, men de nådde dit redan på juldagen.

Storytel ökade intäkterna med 22 miljoner kronor

Under fjärde kvartalet uppgick streamingintäkterna till strax över 421 miljoner kronor. Det är en ökning med 22 miljoner kronor jämfört med kvartalet innan när intäkterna låg på 399 miljoner kronor.
Enligt Storytels vd, Jonas Tellander, kan den positiva utvecklingen till viss del förklaras med att expansionen internationellt har lyckats bra. För några år sedan såg situationen helt annorlunda ut. Då var det bara tre länder som bidrog till Storytels tillväxt. Nu finns Storytel i ett tiotal länder, och alla länder bidrar till att tillväxten har ökat, säger Jonas Tellander.

50 procent av de totala intäkterna kommer från skönlitteratur

Storytel fyller 15 år i år och det har hunnit hända en hel del under åren. När Storytel startades var marknaden för ljudböcker inte speciellt stor utan utgjorde endast några få procent av den totala bokmarknaden. I dag är situationen helt annorlunda, och ljudboksintäkterna för skönlitteratur står för 50 procent av de totala intäkterna.

Ljudbokstjänsterna växer över hela världen

Storytel finns i dag i 20 länder och i varje land görs det specifika satsningar med lokala kataloger av ljudböcker. Även marknadsföringen i varje land sköts av anställda marknadsförare, producenter, innehållspersoner och förläggare lokalt.
Storytels planer på en fortsatt expansion pausas under 2020. I stället kommer de att lägga fokus på de länder där Storytel finns i dag. Målet är att fortsätta expandera under 2021.
Även Storytels konkurrent Bookbeat har haft ett riktigt bra 2019, där intäkterna ökade med 166 miljoner kronor jämfört med 2018. Enligt Jonas Tellander växer ljudboksmarknaden med 25 procent per år och konkurrensen är tuff.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.