jonas tellander storytel satsningJonas Tellander ser stor potential i den mexikanska ljudboksmarknaden, och därmed blir Storytels nästa internationella satsning på spanska. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin/Pressbild.

Lanseringar

En spansk lansering på den mexikanska marknaden för Storytel, och en finsk lansering på den svenska marknaden för Nextory – ljudboksjättarna är inte skygga för utbudsexpansioner. Framgången utomlands tycks heller inte stanna av någon gång snart.

Storytel släppte för en dryg vecka sedan sin tjänst i Mexiko. Enligt Dagens Industri består biblioteket idag av 2 400 spanska titlar, och kommer växa i takt med att tjänsten gör det.

Expansionschef Stefan Tegenfalk uppger för DI att målet är att bli ledande i regionen. Den mexikanska lanseringen kommer att bli den fjortonde marknaden för ljudboksjätten.

Storytel etablerar sig i Mexiko

Redan i juni började Storytels vd Jonas Tellander att prata om lanseringar i Mexiko. Han citerades då med att säga att potentialen för en lansering i landet var stor.

– Latinamerika är en stor ekonomi med växande intresse för abonnemangstjänster, berättade han. Även landets 130 miljoner invånare var lockande för lanseringen.

Eftersom huvudspråket i Mexiko är spanska skulle dock inte en lansering enbart nå landets befolkning. Tellander tror att spanskt innehåll skulle kunna nå en marknad på 450 miljoner kunder.

Om Storytel lyckas med de 30 internationella lanseringar de planerade tidigare i år, kommer de inom kort att vara etablerade i minst ett land på samtliga kontinenter, med undantag för Oceanien.

Nextorys svenska kunder får tillgång till finska

Det var i september i år som Nextory gav sig in på den finska ljudboksmarknaden. Man var då sist av de ledande svenska aktörerna att etablera sig där.

Potentialen för en stor kundbas finns dock ändå, i och med att Finlands ljudboksmarknad växte med 56 procent mellan första och andra kvartalet 2018. När satsningen ändå genomförts där är steget att lansera samma bibliotek även i Sverige ganska logiskt.

– Finska är ett av de största språken i Sverige. Beslutet att utöka vår katalog med ännu fler böcker för våra finsktalande användare var därför en självklarhet, säger Shadi Bitar, vd och grundare på Nextory angående nyheterna.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.