jonas tellander storytelStorytels vd Jonas Tellander. Foto: Pressbild/Storytel

Ljudboksmarknaden

Storytel tar in en halv miljard i kapital mitt i en ordentlig kontrovers. Mindre förlag tjänar inte ens hälften av vad ett av de ledande gör på att samarbeta med Storytel.

Strömningsjätten Storytel har hamnat i en kritikstorm efter att sekretessbelagda avtal kommit på tal. Förlagen vet nu att de tjänar olika mycket på sina titlar.
Bonnier kan tjäna 52-53 kronor per lyssnad bok. Konkurrenterna tjänar inte ens 20 kronor. Avslöjandet har gett grund till ett stort missnöje.

Storytel favoriserar förlag

Efter att mindre förlag fått nys om ojämna ersättningsnivåer för lyssnade titlar är kritiken omfattande. Det visar sig att förlaget Bonnier får ta del av vinsten för sina ljudböcker, medan övriga enbart får grundersättning.
De mindre förlagen är rädda att skillnaderna ska få författare att välja större förlag i syfte att maximera lönsamheten. Det skulle ge Bonnier mer konkurrenskraft än de redan har, och möjligen leda till ett oligopol med ett fåtal stora aktörer.
I försvar säger Jonas Tellander, Storytels vd, att skillnaderna i ersättning beror på ett längre samarbete med Bonnier med ett från början sämre förhandlingsläge.
– Vi är i en situation där vi är viktiga för varandra. Det är ett givande och tagande där vi helt klart är på väg åt ett håll som vi tycker är rimlig, säger han i en kommentar till Svensk Bokhandel.

Tar in mer i kapital

I samband med kritiken utlyser Storytel ännu en investeringsmöjlighet, då de ämnar ta in ytterligare kapital. Omfånget rapporterades tidigare under månaden uppgå i en halv miljard.
Det intagna kapitalet innebär en utspädningseffekt på 7,8 procent, och att inköparna får 3,4 procent i kursrabatt.
Få tycks dock allt för överraskade, då Storytel sedan länge gått med storförlust. Enbart det senaste kvartalet redovisade företaget förlust på 60 miljoner kronor.
Syftet är att utvidga marknader i Asien och Latinamerika. På bara några år har företaget lyckats nå ut till 15 marknader, och nu spanar man på ett kontor i Bangkok.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.