finlands flagga mot en blå himmel, och jonas tellander, vd för storytelStorytels vd Jonas Tellander ser fram emot att Finlands tredje största förlagshus blir en del av ljudboksföretagets verksamhet. Foto: Aleks_Shutter/Shutterstock.com och Daniel Roos/Storytel

Ljudboksmarknaden

Ett av Finlands största förlagshus, Gummerus Kustannus Oy, blir en del av Storytel. Ljudboksjätten skriver i ett pressmeddelande att parterna delar en gemensam passion för berättelser och författarskap, och att man ser stora möjligheter i de nya, gemensamma krafterna.

Den marknadsledande ljudbokstjänsten Storytel förvärvar nu det finska förlagshuset Gummerus Kustannus Oy. Köpet gör att Storytels position i Finland stärks, både gällande förlagsverksamhet och distribution.

Ett respekterat förlagshus med lång tradition

Gummerus Kustannus Oy är ett familjeägt förlagshus som grundades redan 1872, och därmed är det ett av Finlands äldsta förlagshus. Det är också ett av de mest respekterade och i nuläget det tredje största förlagshuset i Finland. Omsättningen var förra året omkring 7,6 miljoner euro och nettoresultatet låg på cirka 0,3 miljoner euro.
Varje år ger Gummerus ut cirka 200 titlar. Utbudet består av såväl inhemska som översatta böcker och både skönlitteratur och mer informerande litteratur. Många populära författare representerar förlagshuset, såsom Minna Rytisalo, Jojo Moyes, Jussi Adler-Olsen och Camilla Grebe.

Storytel och Gummerus ser fram emot samarbetet

Jonas Tellander, Storytels grundare och vd, ser stora möjligheter i sitt samarbete med Gummerus. Förlagshuset har imponerat sedan start och har både lång tradition och skickliga förläggare, menar han.
– De delar verkligen vår passion för stora berättelser och författarskap i alla typer av distributionsformat, och för att göra dem tillgängliga för publiken att njuta av på allra bästa sätt, berättar Jonas Tellander.
Framöver kommer Gummerus att fortsätta arbeta självständigt som en enhet under Storytel. Anna Baijars, Managing Director, får ansvaret för att utveckla förlagets verksamhet och deras författare, både befintliga och nya. Enligt Anna Baijars ser även förlaget fram emot att bli en del av Storytel, som på många sätt representerar den moderna förlagsindustrin.

Gummerus fortsätter driva sina andra verksamheter på egen hand

Även ägaren Eero Salojärvi är glad över att förlagshuset blir en del av Storytel.
– Jag är mycket nöjd att ha funnit en hängiven ny ägare till Gummerus Publishers – ett förlagshus som jag och min familj har vårdat ömt och utvecklat sedan 1943.
Eero Salojärvi påpekar också att företaget Gummerus Oy kommer att fortsätta arbeta som ett familjeägt, oberoende bolag inom sina andra verksamheter. De arbetar då med fastighetsbolag, investment, digitala uppslagsverk och viss boklogistik.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.