pressbild på storytels vd jonas tellanderI Storytels rapport för årets första kvartal berättar företagets vd Jonas Tellander om deras satsningar framöver. På mindre än tio år är ambitionen att öka omsättningen från 2 till 30 miljarder kronor. Foto: Pressbild/Mattias Bardå

Lanseringar

Enligt Breakit var det ingen större dramatik kring Storytels rapport för årets första kvartal, men däremot menar de att de avslutande orden från företagets vd var desto mer intressanta. Ambitionen är nämligen att öka omsättningen från 2 miljarder till 30 på mindre än tio år, vilket företaget nu kommer göra sitt yttersta för att ro i land.

Den svenska ljudbokspionjären Storytel har inga låga ambitioner. Samtidigt som man presenterade rapporten för det första kvartalet 2021, som för övrigt inte bjöd på några större överraskningar, berättade företagets vd Jonas Tellander att deras mål är att vid 2030 ha ökat sin andel av ljudboksmarknaden från 5 till 15 procent.

Storytels bedömning är att marknaden i stort kommer att växa till 200 miljarder kronor under den perioden. Och om den bedömningen visar sig stämma, i alla fall på ett ungefär, menar Jonas Tellander att Storytels globala streamingintäkter kommer ligga på 30 miljarder kronor 2030.

Storytels framtidsvisioner fick ingen uppmärksamhet i svensk media

Enligt Breakit kunde man se ungefär samma formuleringar om företagets framtidsplaner i en årsredovisning som publicerades för ett par veckor sedan. Det var dock inget som fick någon större spridning i svensk media.

2 miljarder i streamingintäkter förra året och ett börsvärde på över 13 miljarder

Breakit pekar på att Storytels ambitioner kan ställas mot företagets streamingintäkter som under 2020 landade på ungefär 2 miljarder kronor. Börsvärdet ligger på över 13 miljarder. Ser man till den globala ljudboksmarknaden är omsättningen i dagsläget cirka 40 miljarder.

Planerar att lansera flera nya abonnemangsmodeller

I Storytels rapport uppger Jonas Tellander även att man planerar att lansera flera nya abonnemangsmodeller under året. Till exempel en lite billigare modell med tidsbegränsat lyssnande per månad som Storytel Finland nu håller på att testköra.

Modellen ska lanseras i Finland, men även i Spanien, Ryssland och Turkiet under årets andra kvartal.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.