storytels vdFoto: Pressbild/Storytel

Ljudboksmarknaden

Storytel och BookBeat visar återigen på stor tillväxt för intäkter och användare under det tredje kvartalet. Lyckorop går dessutom att höra då e- och ljudböcker snart kan få sänkt moms.

Det är en ljudbokens era och strömningstjänsterna växer som aldrig förr. Både Storytel och BookBeat har visat på svårslagen tillväxt under det senaste kvartalet.

Storytel och BookBeat växande omsättning

Den omtalade läsplattan Storytel Reader släpptes i augusti, och ett flertal expansioner lett till att tjänsten nu är lanserad på femton marknader. Till följd överträffar Storytels intäkter prognosen med cirka fem miljoner kronor, och landade på 280 miljoner.

BookBeat har på ett år ökat sina intäkter med 97 procent. Att tillväxten är så pass stor är föga förvånande efter att BookBeat delvis haft en framgångsrik lansering i Finland och inlett ett samarbete med ett stort brittiskt förlag.

EU beslutar om lägre moms

Utöver den nuvarande framgången kan ännu en potentiell ökning tillkomma. Eventuell kommer momsen för ljud- och e-böcker snart att sänkas – EU har beslutat att det framöver kommer att vara upp till medlemsstaterna hur stor momsen ska vara.

Både Storytel och BookBeat hoppas därför på en sänkning från nuvarande 25 procent till sex procent. Anledningen till förhoppningen ligger i att övriga böcker enbart har en momssats på sex procent, vilket skulle ge strömningstjänsterna en större konkurrenskraft.

kommentarer till Breakit uppger representanter hur nyheten kan påverka företagen. Storytel hoppas kunna höja ersättningen för förlag och författare, medan BookBeat vill satsa mer på marknadsföring och användarupplevelsen.

Storytel fortfarande mitt i kontroversen

Kontroversen kring Storytel har vi skrivit om tidigare, och stormen är inte på långa vägar över. I korthet kom kritiken efter att det visat sig att förlag får olika stor ersättning från Storytel, vilket ger en orättvis fördel till förlag som redan är stora.

Det är framför allt Bonniers förlag som anses ha favoriserats av Storytel, då Bonnier fått dubbelt så mycket för varje lyssnad bok som övriga förlag.

Ett intressant faktum i det hela är att BookBeat ägs av Bonnier-koncernen. Hur deras avtal ser ut vet vi dock ingenting om.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.