dansk flagga och prisstatyetten för Storytel AwardsStorytels motsvarighet i Danmark, Mofibo, inför en egen version av priset Storytel Awards, där vinnarna belönas med en statyett och en prischeck. Foto: torstengrieger/Shutterstock.com och Pressbild/Storytel

Utmärkelser

Ljudbokspriset Storytel Awards kommer till nästa år att införas i Danmark under namnet Mofibo Awards. Priset går till de mest omtyckta ljudböckerna under förra året inom olika kategorier. Troligtvis siktar Storytel på att införa priset i fler länder framöver, skriver Boktugg.

Sedan några år tillbaka delar Storytel ut ljudbokspriset Storytel Awards i Sverige. Nu sprider sig utmärkelsen vidare till fler länder där Storytel är verksamma, med start i Danmark nästa år.
I grannlandet kommer priset att få namnet Mofibo Awards. Mofibo är det mest välkända varumärket för ljudbokstjänster i Danmark, och tjänsten ägs av Storytel.

Mofibo Awards går till de bästa ljudböckerna

Den första prisutdelningen i Danmark kommer att ske i februari 2020. De bästa ljudböckerna, utifrån antalet lyssningar och användarnas betyg, kommer att utses redan i december. Då får användarna också chansen att lyssna på dessa ljudböcker via Mofibos hemsida.
Mofibo Awards kommer att delas ut inom sex olika kategorier. Kategorierna är Romanpriset, Spänningsroman, Ungdomsroman, Barnroman, Kärleksroman, och Biografi- och dokumentärpriset. Användarna röstar fram de tre bästa ljudböckerna inom vardera kategori. Därefter utser en jury vinnaren på vardera område, som får en statyett och en prischeck.

Det svenska priset har fyra kategorier och ett hederspris

I Sverige finns i nuläget bara de fyra första kategorierna. Om Storytel i Sverige tar efter Danmark och utökar antalet kategorier återstår att se.
Dessutom delas ett hederspris också ut till någon person eller organisation som har främjat utvecklingen och spridningen av ljudboken. Detta hederspris delas ut av Synskadades Stiftelse, som var de som införde den första versionen av priset.

Storytel vill göra priset internationellt

Storytel Awards fick sitt nuvarande namn först förra året, men har redan funnits med i bilden i ett tiotal år. Priset infördes redan 2007 under namnet Iris ljudbokspris, då av bland annat Synskadades Stiftelse. Några år senare bytte priset namn till Stora ljudbokspriset, och 2015 var det Storytel som tog över utdelningen.
Tanken med att nu kalla priset för Storytel Awards är att kunna sprida det till den internationella marknaden framöver. Förutom Danmark kommer Storytel troligen också att införa priset i resten av de nordiska länderna och i Nederländerna till att börja med, enligt Boktugg.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.