ung kvinna med hörlurarNextory slog rekord i antalet nya användare under sommaren. "Sanna historier" var den absolut populäraste kategorin bland lyssnarna. Foto: sebra/Shutterstock.com

Undersökningar

Intresset för digitala böcker ökade rejält under sommaren och ljudböcker är hetare än någonsin. Antalet nya användare hos Nextory ökade med 68 procent jämfört 2019, skriver Nextory i ett pressmeddelande.

En ny kartläggning från Nextory visar att intresset för ljudböcker var rekordhögt under sommaren. Under sommaren hade Nextory 68 procent fler nya användare jämfört med samma tidsperiod 2019. Dessutom slog ljudbokstjänsten nytt rekord i juli i antalet nystartade abonnemang.

Rekordmånga användare i juli

Intresset för ljudböcker har verkligen exploderat i sommar. Jämfört med juni, juli och augusti 2019 ökade antalet nya användare hos Nextory rejält. Nextory har aldrig haft så många nya användare som de hade under juli månad i år.

Barnböcker populäraste genren under våren

Under våren, i samband med coronapandemins utbrott, började intresset för ljudböcker att öka. Antalet nystartade abonnemang hos Nextory var rekordhögt i mars. Jämfört med mars 2019 ökade antalet användare med 110 procent. Störst var intresset för digitala ljudböcker för barn.

Biografier och reportage lockar

Efter sommaren har intresset för biografier och reportage ökat rejält, som nu är den mest populära genren på Nextory. Den underkategori som har ökat mest bland lyssnarna är “Sanna historier“. I kategorin “Sanna historier” har antalet lyssnare och läsare ökat med 55 procent jämfört med sommaren 2019.

Enligt Nextorys Head of Content, Camilla Silfvenius, exploderade ljudbokstrenden under årets sommar och digitala böcker har aldrig varit så populära som under sommaren. Camilla Silfvenius tycker att der är intressant att se att det är sanna historier och biografier som lockar mest, även under pandemitider som dessa. Man trodde nog att det som skulle dominera mest skulle vara fiktiva kategorier för att många skulle kunna fly verkligheten, men det visade sig att så inte var fallet.

Topplistan på de mest populära genren under sommaren 

 1. Biografier och reportage
 2. Deckare
 3. Personlig utveckling
 4. Romaner
 5. Barnböcker

Topplistan på de mest populära vuxenböckerna under sommaren 

 1. Mytomanen av Sofie Sarenbrant
 2. Vingar av silver av Camilla Läckberg
 3. Innan molnen kommer av Mari Jungstedt
 4. Dubbelliv av Iris Mårtensson
 5. En bur av guld av Camilla Läckberg

Topplistan på de mest populära barnböckerna under sommaren 

 1. LasseMajas sommarlovsbok: En dag på stranden av Martin Widmark
 2. Vem räddar Alfons Åberg? av Gunilla Bergström
 3. Frost – Spöket i Arendal av Disney
 4. Bockarna bruse av Josefin och Staffan Götestam
 5. Kaninen som inte ville sova av Lilian Edvall

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.