Flicka som lyssnar på ljudbokRöstningsrekord när ljudboksfavoriterna röstades fram. Foto: Africa Studio

Trender

Svenska ljudboksfantaster har i två veckors tid kunnat rösta fram årets bästa ljudböcker i fyra olika kategorier. Intresset har varit stort och det har slagits röstningsrekord. Den 4 april presenteras vinnarna på galan Storytel Awards.

I söndags stängdes omröstningen till Storytel Awards, det som tidigare hette Stora Ljudbokspriset. Läsarna har fått möjlighet att rösta fram fem ljudboksfavoriter i fyra olika kategorier innan en jury tar över och bestämmer den slutgiltiga vinnaren i varje kategori. Inom varje kategori finns tre jurymedlemmar. Kategorierna i år var spänning, roman, barn och ungdom.
Intresset för omröstningen har varit stort och totalt har 20 000 röster lämnats in under de två veckorna som omröstningen höll öppet, det är ett röstningsrekord.

En bra inläsare kan förbättra historien

Det är många saker juryn kommer titta på när de fattar ett beslut. En bra berättelse är en självklarhet men utöver det är även inläsaren viktig för att lägga till fler dimensioner i historien.
Amanda Stenberg är jurymedlem och ska ta fram vinnaren i barnkategorin. Hon säger att samspelet mellan berättelsen och den som läser in boken är viktig för att läsupplevelsen ska förstärkas.
Arbetet med att välja ut en vinnare påbörjades i samma stund som röstningen avslutades.

Bolibompa-programledare i juryn

I juryn finns det människor med en rad olika bakgrunder och erfarenheter, alltifrån journalister till dramatiker och författare. I juryn för barnkategorin sitter bland annat Bolibompa-programledaren Sara Edwardsson. Den tidigare kollegan Farzad Farzaneh finns med i kategorin Ungdom.
Även förra årets vinnare i romankategorin, Helen Stommel Olsson, har tagit plats i en jury. Hon ska vara med och ta fram årets bästa ljudbok i kategorin Roman.
Vinnarna i respektive kategori kommer att presenteras den 4 april på galan Storytel Awards.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.