hörlurar runt böckerNär Storytel presenterar resultaten för årets andra kvartal finns det många ljuspunkter, men enligt företagets vd är det vissa siffror som oroar. Foto: alexkich/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt en ny rapport ökade Storytel sina intäkter under årets andra kvartal, men däremot har företagets vd Jonas Tellander nu meddelat att det ser lite sämre ut med tillväxten för helåret 2020. Det rapporterar Breakit.

Den svenska ljudboksjätten Storytel har skördat flertalet framgångar sedan starten 2005, och företaget fortsätter att växa – i Sverige men även internationellt. En rapport för räkenskapsårets andra kvartal visar att Storytel ökade sina intäkter i jämförelse med motsvarande kvartal 2019, men enligt vd:n Jonas Tellander finns det däremot risk för sämre tillväxt om man ser till intäkterna för hela året.

Enligt rapporten kan streamingintäkterna för helåret förväntas landa på 1,9 miljarder kronor, medan Storytels egen prognos tidigare låg på mellan 1,9 och 2 miljarder. Intäktstillväxten hade Storytel beräknat till 32–35 procent, men även här visar rapporten på ett steg tillbaka och att det snarare rör sig om 32 procent.

Ett starkt andra kvartal

Trots viss oro, framför allt bland Storytels aktieägare, presenterar rapporten som sagt även många positiva resultat just för det andra kvartalet. Antalet nordiska Storytel-användare uppgick till 833 000, det vill säga 7 000 fler användare än vad Storytel hade beräknat. Streamingintäkterna ökade från 320 till 459 miljoner kronor, och nettoomsättningen ökade från 401,9 till 553,6 miljoner kronor.

Satsar stort på framtiden

Storytel går med tillförsikt in i årets tredje kvartal och satsar på att expandera verksamheten ytterligare. Förutom att vara lönsamma i Sverige, Norge, Danmark, Island och nu även i Nederländerna, är förhoppningarna att även Finland och Ryssland ska sälla sig till denna grupp under det tredje respektive fjärde kvartalet.

Enligt företagets prognoser kommer antalet abonnenter i årstakt öka med cirka 33 procent och streamingintäkterna med 21 procent under det tredje kvartalet. Om dessa beräkningar visar sig stämma innebär det 1 345 miljoner abonnenter och intäkter på totalt 483,5 miljoner kronor.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.