Bookbeat-affischer på tunnelbanevägg.BookBeats svenska användare spenderade 25 procent mer tid i böckernas värld under 2021 jämfört med 2020. En riktig topp noterades i september och oktober. Foto: Pressbild/BookBeat

Undersökningar

BookBeat har analyserat sina svenska användares beteende under 2021, och kan konstatera att det totala antalet timmar som spenderades i böckernas värld ökade med 25 procent jämfört med 2020. Över 50 miljoner timmar lyssnades och lästes det via BookBeat förra året, vilket motsvarar ett snitt på fem timmar per medborgare.

Under 2021 fick ljudbokstjänsten BookBeat många nya användare, vilket blir extra tydligt i BookBeats analys av hur lyssnandet och läsandet såg ut under det gångna året. Det totala antalet timmar som de svenska användarna lyssnade eller läste böcker ökade med 25 procent jämfört med 2020, och totalt sett spenderades över 50 miljoner timmar i BookBeat.

BookBeat slog målsättningen

Den hisnande siffran på drygt 50 miljoner ger ett genomsnittligt användande på fem timmar per medborgare i Sverige, eller “BookBeat per capita” som BookBeat kallar det. Niclas Sandin, vd på BookBeat, menar att detta känns som en milstolpe i sig, sex år efter deras breda lansering.

– Ännu mer positivt är att inflödet av nya användare i Sverige ökade 2021 och vi därmed slog våra målsättningar, säger han i ett pressmeddelande.

September och oktober var de hetaste månaderna under 2021

Enligt BookBeats analys spenderade användarna över 90 procent av tiden på ljudböcker och cirka 10 procent på e-böcker. Den största ökningen av lyssnande och läsande under 2021 noterades i september och oktober, där användarna tillbringade över 30 procent mer tid i böckernas värld jämfört med 2020.

Prognosen är ett starkt 2022

Enligt Niclas Sandin ser 2022 ut att bli ytterligare ett starkt år för BookBeat. Bara under de tre första veckorna på det nya året har antalet nya användare som testar ljudbokstjänsten gått upp markant jämfört med motsvarande period 2020. De har även sett att lojaliteten har ökat bland de befintliga kunderna.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.