kvinna står vid cykel med storytels app på mobilen på bild nummer 1, stora ljudbokspriset ovanpå en trave böcker på bild nummer 2Under hela februari kan du rösta på årets bästa ljudböcker i fem olika kategorier. Vinnarna presenteras vid Storytel Awards-galan i slutet av april. Foto: Pressbilder/Storytel Sverige

Utmärkelser

Som traditionen bjuder är det nu dags för svenska folket och en kändistät jury att utse årets bästa ljudböcker i fem olika kategorier. För femte året är det ljudboksjätten Storytel som arrangerar Sveriges största ljudbokspris.

Den 1 februari öppnade omröstningen i Storytel Awards där årets bästa ljudböcker ska utses av svenska folket och fem olika jurygrupper. Sveriges största ljudbokspris har arrangerats i 13 år, och i 5 av dessa är det Storytel som står bakom rodret.

Omröstningen slår röstningsrekord varje år, och Åse Ericson, Storytels Sverigechef, bekräftar att det finns ett stort engagemang bland lyssnarna.

– Ljudboken har en självklar plats i svenskarnas vardag och Storytel Awards är folkets pris, säger hon i ett pressmeddelande.

Fem olika kategorier

Folket och juryn ska ta fram årets bästa ljudböcker i kategorierna Fakta, Spänning, Roman, Barn och Ungdom. Barn-kategorin gäller ljudböcker för barn upp till 12 år, medan Ungdom avser ljudböcker för unga från 12 år och uppåt. Deckare och thrillers går under Spänning och biografier finns i Fakta-kategorin.

Du hittar alla nominerade bidrag på Storytel Awards hemsida där du också kan lägga din röst. Kom ihåg att det är en röst per kategori och person som gäller.

Vinnarna koras i slutet av april

Det går att rösta under hela februari och när omröstningen har stängt kommer folkets topp tre i varje kategori i händerna på jurygrupperna som sedan utser vinnarna. Själva presentationen äger rum vid Storytel Award-galan i slutet av april.

Välkända jurymedlemmar

Det är många välkända ansikten i de fem olika jurygrupperna, och vi hittar inläsare, skådespelare och författare såväl som journalister och radioprofiler. Några exempel är Johanna Koljonen, Kerstin Särneö, Dragomir Mrsic, Ali Fegan, Soraya Hashim, Josefin Johansson, Vivi Wallin, Alexander Karim och Flora Wiström.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.