shadi bitar, vd och grundare för nextory, och kvinna med hörlurar på somrig grässlättEnligt Shadi Bitar, vd och grundare för Nextory, märks det tydligt att fler lyssnar på ljudböcker under sommaren. Foto: Anna Ek/Nextory och Irene Miller/Shutterstock.com

Undersökningar

Trots den utmanande våren går det mycket bra för de svenska streamingtjänsterna för ljudböcker. Snabbast växer Nextory, som dubblerade antalet betalande användare i fjol och hittills har fortsatt i samma anda under 2020.

Det andra kvartalet i år ökade Nextorys intäkter med 95 procent, jämfört med det andra kvartalet 2019. Det betyder att Nextory fortfarande växer snabbast av de stora ljudbokstjänsterna i Sverige.

Rekordmånga nya användare i juni månad

Förra året dubblerade Nextory sitt användarantal. Den kraftiga ökningen har fortsatt även i år, såväl på den svenska marknaden som i de andra länder där Nextory är aktiva.

Nextory slog dessutom användarrekord i juni, då tjänsten fick fler nya prenumeranter under en månad än någonsin förut. Skillnaden mot juni förra året var hela 58 procent fler nya användare.

Fler använder ljudbokstjänsten under semestern

Enligt Nextorys grundare och vd, Shadi Bitar, har det första halvåret av 2020 varit en utmaning, då pandemin har förändrat förutsättningarna att bedriva verksamheten och många har fått jobba hemifrån. Men nu märks det tydligt att sommaren och semestertider haft en inverkan på aktiviteten i tjänsten.

– Vi kan tydligt se att aktiviteten har ökat i appen och att fler har börjat läsa och lyssna på böcker i juni jämfört med maj, berättar Shadi Bitar.

Bookbeat växer stadigt på flera marknader

Även om Nextory växer snabbast av ljudbokstjänsterna, går det mycket bra även för konkurrerande streamingtjänster. Bookbeats tillväxt var uppe i 82 procent under årets andra kvartal, med både den svenska, finska och tyska marknaden inräknade.

Bookbeat passerade 300 000 betalande användare i april, och ökningen har därefter fortsatt. Förhoppningen är att tjänsten ska nå upp till 400 000 användare innan året är slut, berättar vd:n Niclas Sandin.

– Den här våren har bygget verkligen testats och tack vare teamets fokuserade arbete har vi uppnått en otrolig tillväxt under en minst sagt utmanande tid för hela världen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.