kvinna anvander nextory appenFoto: Nextory

Undersökningar

Den digitala ljudbokstjänsten Nextory växer så det knakar. Under årets första kvartal kan man visa på en tillväxt med 200 procent jämfört med samma period förra året.

Konkurrensen på ljudboksmarknaden är stentuff. Nextory konkurrerar där med bland annat Storytel och den Bonnier-ägda tjänsten Bookbeat.

Tar in kapital för att expandera

Nextory har nyligen tagit in extra kapital för att kunna fortsätta expandera. Totalt handlar det om 51 miljoner kronor man fått in från befintliga investerarna Industrifonden och Acacia, samt den nya delägaren LK Finans.
– Vi växer kraftigt och ligger före våra planer. Med förstärkt finansiering av våra tidigare ägare och nya ägare kan vi nu satsa på att växa ytterligare i Sverige och även utomlands. Jag ser positivt på branschens utveckling och på möjligheten att bidra till ökat läsande, vilket jag värnar om extra mycket, säger grundaren Shadi Bitar, i ett pressmeddelande.
Sedan tidigare har Nextory tagit in sammanlagt 50 miljoner kronor från Acacia och Industrifonden.

Gjorde tillväxt på 275 procent förra året

Framgångssagan bara fortsätter för Nextory. Hela förra året var inget annat än en succé för bolaget som bildades 2013, då under namnet E2GO. Då tredubblade man nämligen sin kundbas och hade en tillväxt på 275 procent. För 2018 hoppas man på ytterligare en tresiffrig tillväxt. Förhoppningen är även att anställa fler, idag har man cirka 30 anställda.

Grundaren ser inte Bookbeat och Storytel som konkurrenter

I många utomstående personers ögon ses Storytel och Bookbeat som Nextorys allra största konkurrenter. Den uppfattningen har inte grundaren Shadi Bitar. Han ser det mer som att man är branschkollegor som tillsammans arbetar för att förändra människors läsbeteende.
– Jag ser det som att vi konkurrerar om människors skärmtid. Vårt mål är att fler ska använda skärmen till läsning istället för slösurfande, sociala medier och spel, säger Shadi Bitar, till Breakit.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.