david lagercrantzFoto: Pressbild/Nextory

Utmärkelser

David Lagercrantz och Tony Cronstam är de första vinnarna av Nextorys nyinstiftade pris för e-böcker. Priset går till författare vars böcker fängslat flest läsare.

Nextory har i dagarna instiftat ett pris för att lyfta betydelsen av läsandet. Priset delas ut i två kategorier, vuxenkategorin och barnkategorin, och går till den bok som lyckats fånga flest läsare, från första till sista sidan. Som minst måste 500 kunder ha påbörjat sin läsning av boken.

2017 års vinnare är redan korade

Trots att Nextory just instiftat priset har man redan hunnit kora vinnarna för 2017 års mest fängslade böcker.
I vuxenkategorin vann Mannen som sökte sin skugga. David Lagercrantz har skrivit boken som är den femte boken i ordningen i millenniumserien om Lisbeth Salander.
– Jag tror högtidligt på boken, men jag tror också att boken ständigt måste söka nya format, och därför är jag särskilt glad över det här priset, säger författaren själv efter att ha vunnit priset.
I barnkategorin var det Tony Cronstam som kammade hem priset med sin bok Snipp och Snopp: Lika eller olika? En bok där Cronstam vill visa på den styrka som finns med att vi människor är olika.
Tony Cronstam säger att han är extra glad att boken vunnit då ha känt att den haft en extra stor betydelse för honom.

Vill ge e-böckerna lika stor uppmärksamhet som ljudböckerna

Förutom att Nextory vill få fler att förstå vikten av läsning vill man ge ljudböcker mer uppmärksamhet i samband med priset. De flesta svenskar känner kanske till Nextory som en ljudbokstjänst. Men man förfogar även över en hel del e-böcker.
Bara det senaste året har allt fler vänt sig till e-böckerna. E-böckerna har stått för en dubbelt så stor ökning som ljudböckerna har gjort.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.