kvinna lyssnar pa ljudbok 2

Okategoriserade

Ljudbokstjänsten BookBeat har studerat vad prenumeranterna helst lyssnar på. Där framkommer det att nära hälften föredrar äldre böcker framför nya.

Äldre böcker blir svårare att få tag på i bokhandlarna. Men på ljudbokstjänster konsumeras äldre böcker som aldrig förr.

Äldre böcker är populära som ljudböcker

Äldre böcker hamnar allt oftare på ljudbokstjänsternas topplistor. BookBeat har efter att studerat sina prenumeranter lite närmare kunnat konstatera att nära hälften föredrar böcker som skrevs och gavs ut för över tre år sedan.
När man tittar på böcker som säljs i fysiskt format är det inte lika tydligt att äldre böcker är så populära. Det har att göra med att äldre böcker sällan kommer ut i nyutgåvor och de fysiska formatens topplistor tar bara hänsyn till inköp. Många kan annars ta del av gamla böcker genom att göra loppisfynd, ärva eller att man lånar av vänner och bekanta. På så vis blir det svårare att föra statistik på populariteten i pappersformat.
På ljudbokstjänsterna är det mycket lättare att se vad användarna faktiskt lyssnar på.
– Att försäljningssiffror säger något annat än användning är förstås branschen fullt på det klara med. Men effekten av att vi nu har topplistor som är på riktigt håller många förlag fortfarande på att vänja sig vid, säger Agnes Junker, Head of Content på BookBeat, i ett pressmeddelande.

Fyra av tio böcker äldre än fyra år

När BookBeat presenterar sin lista över de tio populäraste ljudböckerna kan man se att fyra av tio böcker är äldre än fyra år. Högst upp av dessa böcker är “Besökaren” av Dag Öhrlund som kommer på en andra plats. Den boken gavs ut första gången i april 2014. På listan återfinns även “Omgiven av idioter” från 2014, “Bara ett barn” från 2010 och “Dubbla slag” från 2008.

Lyssnandet har ökat hos BookBeat

I mars månad har lyssnandet hos BookBeat gått upp med 12,2 procent jämfört med februari, som visserligen är en kort månad. Bortser man från skillnaden i dagar tycks man se att lyssnarvarorna är stabila sedan årsskiftet. Även fördelningen mellan åldersgrupper och män och kvinnor är stabilt.
Den åldersgrupp som lyssnar allra flitigast är den mellan 45 och 54 år som utgör 25,7 procent av samtliga lyssnare. När man ser till skillnaden mellan män och kvinnor kan man konstatera att den är enorm. fyra av fem BookBeat-användare är kvinnor.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.