En ny rapport visar att barn mellan 9 och 12 år, är betydligt större ljudbokskonsumenter än vuxna. Foto: Valeriya Khodorovskaya/Shutterstock.com
Barn mellan 9 och 12 år lyssnar betydligt mer på ljudböcker än vuxna medan yngre barn och tonåringar lyssnar mindre, visar Svenska Förläggareföreningens rapport ”Barnlitterära strömningar. Om ljudböcker för barn”. Det skriver Boktugg.
Rapporten ”Barnlitterära strömningar. Om ljudböcker för barn” baseras på användardata från de stora ljudbokstjänsterna BookBeat, Nextory och Storytel, och har skrivits av Ann Steiner och Karl Berglund vid Uppsala Universitet på uppdrag av Svenska Förläggareföreningen.
Siffrorna visar tydligt att ljudbokslyssningen bland unga följer samma trend som läsandet överlag. Barn i den så kallade bokslukaråldern, det vill säga mellan 9 och 12 år, är stora konsumenter av ljudböcker och lyssnar betydligt mer än vuxna. Yngre barn och tonåringar lyssnar däremot mindre.
Överraskande stort genomslag
Ann Steiner konstaterar att det varit smått överraskande att se hur stort genomslaget av ljudböcker faktiskt är för barn i den här åldern, vilket så klart är viktigt att lyfta.
– Vad betyder det exempelvis om barn lyssnar på litteratur? Kan det leda till ett intresse för att läsa böcker eller ta till sig berättelser på fler sätt? säger Ann Steiner i ett pressmeddelande.
Bokserier populärt även bland barnen
Längre bokserier och hela författarskap är inte bara populärt bland vuxna lyssnare utan har även visat sig falla barnen i smaken. Precis som Boktugg påpekar är barnljudböcker mer transmediala än ljudböcker för vuxna, där man till exempel ser influenser från tv-serier, digitala medier och podcaster.
Produceras lika många barnljudböcker som tryckta barnböcker
Enligt rapporten produceras det i dagsläget nästan lika många barnljudböcker som tryckta barnböcker, och det här är en utveckling som skiljer sig rätt rejält från vuxenlitteraturen. I det senare fallet produceras det fortfarande betydligt fler tryckta böcker än ljudböcker.