flicka med hörlurar och bok sitter lutat mot cykel på grönt gräsNär många svenskar tillbringar semestern nära hemmet väntar sig Nextory högtryck på sin ljudbokstjänst. Foto: Poznyakov/Shutterstock.com

Trender

Deckare är den genre som svenska ljudbokslyssnare vill ha mest av i sommar, och allra helt av bekanta namn såsom Sofie Sarenbrant och Camilla Läckberg. Nextory har frågat 4 500 av deras svenska användare vilka genrer och författare som de kommer att vilja tillbringa tid med under sin semester.

Att kombinera sol och bad med ljudbokslyssnande eller läsande är ett populärt sätt att koppla av. Det visar en webbundersökning som Nextory har gjort.
En av fyra svenskar konsumerar fler böcker under sommarmånaderna än resterande delar av året. Nextory väntar sig därför högtryck inför semestersäsongen nu när många svenskar befinner sig nära hemmet under ledigheten.

Deckare är som vanligt i topp

Inte oväntat är det deckare som är den allra största genren hos lyssnarna. 30 procent av undersökningens deltagare vill njuta av en spännande mordhistoria i sommar, antingen genom att lyssna eller att läsa.
Även romanser och feelgood kommer högt upp på svenskarnas läslista den här sommaren. Det är 14 procent av deltagarna som uppger att de främst kommer att lyssna på sådana romaner. Spänning och sanna historier är andra genrer som också kommer med på topp fem.
De genrer som däremot är allra minst efterfrågade i sommar är serier och humor samt samhälle och politik.

Sofie Sarenbrant är den mest efterfrågade författaren

Särskilt författaren Sofie Sarenbrant verkar locka många deckarsugna i år. Hon ligger högst upp på listan över populära författare hos Nextory.
– Det är roligt att se att Sofie fortsätter briljera och imponera med sitt författarskap, tycker Nextorys Head of Content, Camilla Silfvenius.
Även deckarförfattaren Camilla Läckberg är inte långt efter på listan över populära författare. Flera andra bekanta namn på kriminalförfattare finns med, såsom Mari Jungstedt, Lars Kepler, Emelie Schepp och Leif GW Persson. Andra författare som lyssnarna vill ha mer av är Denise Rudberg och Fredrik Backman.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.