gamla bocker

Ljudboksmarknaden

De senaste åren har allt fler svenskar upptäckt ljudböckerna. Detta har gjort att många abonnemangstjänster har utvecklats, senast har biblioteket utvecklat en egen app för ljudböcker. Men trots sin ökade popularitet behöver inte ljudböckerna vara ett hot mot de traditionella trycka böckerna.

Ljudböcker allt populärare

Svensken lyssnar idag betydligt mer på ljudböcker än för några år sedan. Det är heller inte begränsat till Sverige eller Europa utan gäller stora delar av världen. Eftersom många idag inte vill ha tryckta böcker hemma, eller har tid att läsa böcker, ser många det som ett smidigt alternativ. Nyligen släppte även biblioteket en ny app för att lyssna på ljudböcker. Även flera privata aktörer har släppt flera appar för ljudböcker.

De som har invändningar mot ljudböcker menar oftast att de riskerar att utrota den klassiska tryckta boken. Denna diskussion vaknade till liv igen med bibliotekets införande av enklare ljudbokstjänster. Trots en ökad invändning av ljudböcker verkar det dock inte som att de är ett hot mot vanliga böcker.

Ljudböcker har andra användningsområden

Även om fler lyssnar på ljudböcker och skaffar ljudboksprenumeration betyder inte det att färre läser böcker. Istället verkar det som att de två olika formaten har olika användningsområden och därför kan existera samtidigt utan problem. Ljudböckerna fyller sin största funktion som en bisyssla, det vill säga något du kan lyssna på när du jobbar eller sitter i bilen.

Tips! Kan du inte släppa ifrån dig en bok? Med en ljudbok kan du fortsätta läsa medans du åker till jobbet och på lunchrasten!

Eftersom att en klassisk bok inte går att använda på detta sätt lika framgångsrikt används de istället för att slappna av, på stranden eller i soffan. Eftersom att de två olika formaten har så olika användningsområden verkar det med andra ord inte finnas en direkt konkurrens mellan ljudböckerna och de tryckta böckerna.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.