pojke lyssnar pa ljudbok

Undersökningar

Att Sveriges befolkning är positivt inställda till ljudböcker är inget nytt, men enligt en undersökning stöttar även lärare utvecklingen. Unisont tror yrkesgruppen att ljudböcker förbättrar elevers läs- och skrivkunskaper.

En Sifo-undersökning beställd av BookBeat visar att ljudböckernas popularitet fortsätter att öka. Den överraskande delen är den positiva responsen från lärare.
Lärarna ansåg inte bara att ljudböcker kunde läsa med läs- och skrivfärdigheter, utan även att det kunde göra litteratur mer tillgänglig. Av samtliga deltagande ansåg 9 av 10 att ljud kunde förstärka en berättelse och göra det lättare att leva sig in i den.

Åtta av tio lärare positiva till ljudböcker

Undersökningen skickade somliga frågor specifikt till yrkesgruppen lärare och andra som arbetar inom utbildningssektorn. Bland dem var ljudböckerna mer populära än vad som var väntat.
På frågan “tror du att ljudböcker kan bidra till barn och ungas läs- och skrivkunskap?” var det 78 procent som svarade ja. 93 procent av samma respondenter ansåg att ljudböcker gör litteratur mer tillgänglig för fler.
– Det är mycket glädjande att en majoritet av svenska folket upplever att ljudböcker gör litteratur mer tillgänglig för alla, säger Niclas Sandin, vd för BookBeat, i samband med resultatet.

Ljudboksströmningen förbättrar fotfästet

Ljudboksströmningen blir inte bara större i allmän åsikt, utan växer även i konkret försäljningsstatistik.
Enligt siffror publicerade av Svenska Förläggare har antalet betalda strömningsabonnemang ökat med dryga 37 procent när det rör ljudböcker.

BookBeats samarbete ger ung litteratur

Nyligen gick BookBeat ihop med förlaget Simon & Schuster för att utöka sitt utbud. Förlagets utbud för vuxna är bra, men desto mer imponerande för barn och unga.
–  Ljudbokskategorin barn har ökat markant det senaste året. Ljudboken har fått en naturlig plats i både unga och vuxnas vardag, kommenterar Sandin.
Simon & Schuster har tusentals titlar publicerade som är älskade av barn, och snart väntas dessa även bli tillgängliga på BookBeat.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.