Ung pojke ligger på golvet med hörlurar på huvudet och händerna bakom huvudet. Bredvid sig har han en iPad.Intresset för ljudböcker har ökat markant under den senaste tiden. Barnböcker är nu den i särklass populäraste genren hos Nextory. Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Trender

En ny undersökning från Nextory visar att intresset för digitala ljudböcker har ökat rejält. Störst är intresset när det gäller digitala ljudböcker för barn, som har ökat mest.

Under rådande tider verkar behovet av underhållning och avkoppling vara viktigare än tidigare. Det syns väldigt tydligt i Nextorys senaste kartläggning som visar att intresset för digitala ljudböcker har ökat rejält under de senaste veckorna.

Nya abonnemang ökade med 110 procent

Antalet nystartade abonnemang hos Nextory var rekordhögt i mars. Jämfört med mars 2019 ökade antalet användare med 110 procent. Den största ökningen är framför allt läsning och lyssning bland barn. Barnböcker har ökat rejält och är nu den mest populära kategorin i Nextorys app. Det är första gången som barnböcker överlägset ligger i topp. Vanligtvis är det deckare som är den mest populära genren.
Enligt Nextorys Head of Content, Camilla Silfvenius, är det mycket positivt att intresset för barnböcker har ökat så mycket. En av Nextorys målsättningar är just att öka läsandet bland barn. Om läsning och lyssning kan bytas mot den tid som läggs på spel, tv-program och sociala medier har man kommit en bra bit på vägen.

Barnens favoriter i mars

Under mars månad är det Zack Zombies bok, En Minecraft-zombies dagbok 1 – Mitt liv som zombie, som toppar listan över barnböcker. Därefter kommer Lena Lillestes bok Mat-mysteriet, följt av Bamse och Dunderklockan av Tomas Tivemark, Joakim Gunnarsson och Fabian Nordlander. På fjärde plats hittar vi Martin Widmarks bok Zoomysteriet och på femte plats Gunilla Bergströms bok Vem räddar Alfons Åberg?

Ljudbokstoppen i mars

När det gäller mest lyssnade ljudböcker i mars är det Anna Janssons bok Dödslistan som toppar listan. Därefter hittar vi Mattias Edvardssons bok En helt vanlig familj följt av Camilla Gyllensvans bok Somna snabbt – meditation för djup sömn. På fjärde plats ligger Cecilia Sahlströms bok Vit syren och på femte plats kommer Camilla Läckbergs bok En bur av guld.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.