vy över staden visby på gotlandVisby på Gotland är en av platserna som är utmärkta på Nextorys litterära Sverige-karta. Foto: RPBaiao/Shutterstock.com

Tips

Sugen på att resa i Sverige på semestern, men osäker på vilka platser det finns att upptäcka? Då kan du låta aktuella boktitlar inspirera dig. Nextory har nämligen släppt en karta för den som vill besöka platser i landet där olika populära berättelser utspelar sig.

I år är ett mycket bra år för semesterfirare att upptäcka nya platser inom Sverige. Många svenskar är just nu ute och reser eller kör bil runt landet i jakt på nya smultronställen. Konceptet att hålla sig på hemmaplan under ledigheten har fått flera namn, såsom hemester och svemester.

Gratis karta över litterära platser över hela Sverige

Nextory har tagit vara på konceptet och tagit fram en karta över platser där olika böcker utspelar sig. Kartan kan på så sätt guida dig runt landet för att upptäcka de platser där dina favoritberättelser utspelar sig.
Det går också att använda kartan på motsatt sätt: se om någon bok har inspirerats av platsen där du befinner dig, och lyssna eller läs på den boken medan du vistas i den miljön.
Den som är sugen på en sådan “readtrip” kan ladda ner Sverigekartan på Nextorys hemsida.

Både kända och mindre kända orter finns med på Nextorys karta

På kartan finns några av de mer kända litterära orterna med, såsom Fjällbacka från Camilla Läckbergs romaner och Visby där Anna Janssons roman Mitt hjärta är ditt utspelar sig.
Men även några mer ovanliga platser finns med på kartan. Ett exempel är Lilla Karlsö, som också ligger på Gotland och är platsen för Mari Jungstedts bok Jag ser dig. Hagfors från Ninni Schulmans roman När alla klockor stannat och Arvidsjaur från omtyckta Ödesmark av Stina Jackson finns också med.
Det är inte första gången som Nextory guidar sina användare till litterära platser för semestern. Förra året tog Nextory fram en reseguide för set-jetting, det vill säga trenden att upptäcka utspelningsplatser över hela hela världen.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.