barn lyssnar pa ljudbok

Okategoriserade

Expressen publicerade i början av juni listor över de mest populära ljudböckerna. Barnens favoriter involverade många välbekanta ansikten. På prispallarna finns trollkarlar, superhjältar och detektiver.

Strömningssidornas fokus var länge vuxna. De har expanderat i många riktningar inom vuxenvärlden, med ett flertal språk och ett flertal kontinenter.
Från att ha satsat stort till att satsa smått; nu är det barnens tur att lockas till läsning. De tre strömningsjättarna har sammanställt vad de yngre helst vill lyssna på.

Barnens favoritljudböcker 2018

Favoriterna skiljer sig inte allt för mycket när det ska lyssnas mot när det ska läsas.
Hos samtliga strömningssidor toppar Harry Potter, Sune och Lassemaja. Handböcker för superhjältar och djur som väldigt gärna vill somna är också populära bland de yngre.
Storytels prispall:

  1. Kaninen som så gärna ville sova
  2. Handbok för superhjältar, del 1: Handboken
  3. Handbok för superhjältar, del 3: Ensam

Nextorys prispall:

  1. Harry Potter och de vises sten
  2. Lassemajas Detektivbyrå: Deckartävling i skolan
  3. Handbok för superhjältar, del 3: Ensam

Bookbeats prispall:

  1. Elefanten som så gärna ville somna
  2. Kaninen som så gärna ville somna
  3. Traktorn som så gärna ville somna

Lär mer – läs med

Många av barnens favoritböcker erbjuds som både ljudbok och e-bok. För den som håller på att lära sig att läsa kan det vara bra att läsa med samtidigt som man lyssnar.
Nyligen släppte Storytel en egen läsplatta, som enbart har tillgång till den egna appen. Alternativet kan vara bra för små fingrar som lätt trycker sig in på något olämpligt.

Vuxna föredrog biografier och deckare

För den äldre publiken är biografier det som faller bäst i smaken. I sommar är Avicii, Hans Rosling och Zlatan Ibrahimovic några av de kända profiler som bäst lockar svenskarna till lyssning.
I sann mellanmjölksanda är även deckarhyllorna välbesökta hos strömningssidorna. Lars Kepler, Camilla Läckberg och Mari Jungstedt har ett flertal titlar vardera som trängs på topplistorna.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.