Ung tjej läser bok på surfplattaDen digitala försäljningen av böcker och abonnemangstjänster ökar. Foto: tommaso79/Shutterstock.com

Trender

Försäljningen av böcker via internet och de digitala abonnemangstjänsterna fortsätter att öka medan försäljningen av fysiska böcker och antalet bokhandlare minskar visar statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Försäljningen av antalet fysiska böcker minskar liksom antalet bokhandlare vilket är ett resultat av försäljningen via internet och de digitala abonnemangstjänsterna.
Statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen visar att den totala försäljningen av böcker ökade med 4,9 procent under 2018. Försäljningen av böcker i fysisk bokhandel minskade med 5,2 procent och med 5,9 procent i dagligvaruhandeln. Samtidigt ökade försäljningen via internet med 5,8 procent. Tittar man på antalet sålda exemplar ökade försäljningen av böcker via internet med 6,8 procent.
Försäljningen av böcker via streaming ökade med 33,4 procent under 2018 jämfört med 2017. Men det som ökade allra mest var konsumtionen av antalet digitala abonnemangstjänster som ökade med 44,9 procent.

Billiga böcker via abonnemangstjänster får inte bli på bekostnad av ersättningen till alla aktörer

Enligt Erik Wiberg som är rapportförfattare till Bokförsäljningsstatistik – Helåret 2018 är det fantastiskt att man som konsument kan få tillgång till böcker till så låga kostnader. Dock minskar snittintäkterna för de digitala ljudböckerna i abonnemangstjänsterna vilket väcker frågor om ersättningen till alla aktörer. Utgivningen av böcker får inte bli lidande så det ligger i allas intresse att ersättningarna till alla inblandade inte minskar.

Barn- och ungdomslitteratur fortsätter att öka medan skönlitteraturen minskar

De genrer som ökade mest och har ökat markant fem år i rad var barn- och ungdomslitteratur som ökade med 8,3 procent räknat i kronor. Vidare ökade försäljningen i genrerna Facklitteratur, Populär facklitteratur, Humaniora och Utländsk litteratur.
Skönlitteratur, Deckare och spänning och Mat och dryck minskade sin försäljning digitalt vilket kan bero på att det är en populär genre i digitala abonnemangstjänster.

Nextory växer så det knakar

De flesta av landets ljudbokstjänster har dragit nytta av svenskarnas ändrade bokvanor. Nextory som grundades 2015 hade ett riktigt bra år 2018 då deras kundbas växte i snabb takt. Nextory var den abonnemangstjänst som växte mest under 2018. De totala intäkterna ökade med 152 procent från 2017 till 2018. Med det lyckades bolaget slå sina egna mål både när det gäller resultat och tillväxt.
I ett pressmeddelande säger vd:n och grundaren på Nextory Shadi Bitar att det är jätteroligt att antalet köpta böcker ökar då det visar att läsandet också ökar. Ökat läsande är en vision för Nextory och något de är stolta över att kunna bidra till.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.