nextorys vd shadi bitarNextorys vd Shadi Bitar. Foto: Pressbild/Nextory

Ljudboksmarknaden

Nextory ger sig in i kampen om de finska ljudboksabonnenterna. Vd Shadi Bitar ser stor potential för den första externa marknaden, trots den stora konkurrensen från BookBeat och Storytel.

Den finska ljudboksmarknaden var sen med sin jungfruresa, och de första strömningsjättarna etablerade sig först 2016. Nu ger sig även Nextory in i matchen.
BookBeat dominerar i Finland, och Storytel är tvåa med planer om att ta ledningen. För Nextory är det här den första utländska expansionen.

Nextory ger sig in på djupa vatten

En ny konkurrent har dykt upp på den finska ljudboksmarknaden. Nextory ger sig in i matchen för att utmana sina svenska konkurrenter Storytel och BookBeat, som funnits etablerade på marknaden sedan två år tillbaka.
Finland blir Nextorys första expansion utanför Sverige, och vd Shadi Bitar berömmer i ett pressmeddelande finländarnas kunskapssug. Det överensstämmer med företagets agenda.
– Vår vision är att öka läsandet, säger Bitar, och uttrycker även sin entusiasm över att den första expansionen blev just Finland.

Flest finländare nappar på BookBeat

Den finska bokströmningen är ny men stark. Marknaden växte mellan årets första och andra kvartal med häpnadsväckande 56 procent.
Företagen började etablera sig under 2016, och idag är det BookBeat som dominerar den finska marknaden. Enligt Finlands Förlagsförenings statistik har 80 procent av titelinköpen kommit från Bookbeat.
Strömningstjänsten har mycket på gång, och letar inte enbart efter nyförvärv på den finska marknaden. Nyligen har även BookBeat rekryterat förlaget Simon & Schuster från den brittiska marknaden.

Konceptet flyter medströms

Utsikterna för ljud- och e-böcker blir bara bättre. Det är i en era där alla är på väg som e-böcker passar som bäst.
– Jag tror att fler och fler kommer att byta ut sin fysiska bok mot en digital bok eftersom den är enklare att alltid ha med sig, spekulerar Bitar.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.