sommar lyssnareNextorys app har högst aktivitet i juli månad, då många har semester och passar på att lyssna mer på ljudböcker. Foto: lkoimages/Shutterstock.com

Undersökningar

Deckare och biografier är de vanligaste genrerna som slukas i solstolen eller på sommarpromenaden. Det skriver Nextory i ett pressmeddelande. Ljudbokstjänsten har kartlagt användarnas läsning och konstaterat att boklyssnandet ökar rejält under sommarmånaderna.

Juli är den månad på året då ljudböcker och e-böcker konsumeras som mest i Sverige. Det visar en kartläggning som Nextory har gjort av aktiviteten i deras app.
Nextory har sammanställt statistik över aktiviteten i deras app under månaderna juni, juli och augusti de tre senaste åren. På så sätt har man sett vilka genrer och författare som är de främsta sommarfavoriterna hos användarna.

Deckare är den populäraste sommargenren

Det är framför allt deckare som faller lyssnare och läsare i smaken. Enligt statistiken läser var fjärde svensk helst deckare under sommaren. Näst i topp är biografier, som 17 procent av bokkonsumenterna föredrar.
De två författare som ligger i topp just nu är Sofie Sarenbrant och Thomas Eriksson.

Fler läser och lyssnar på böcker på sommaren

Sommaren är den perfekta tiden att skapa en god läsvana. Det menar Shadi Bitar, Nextorys vd och grundare.
– För många är sommaren en paus från vardagen då det passar utmärkt att lägga sig i solstolen med en riktigt bra bok, säger han i Nextorys pressmeddelande.

Bokutmaningen ska hjälpa till att skapa goda läsvanor

Dock kräver det mer att faktiskt hålla fast vid den vanan när semestern är slut. Därför har Nextory infört en ny funktion i appen, som de kallar Bokutmaningen.
Där kan användaren sätta ett mål för hur många böcker de vill lyssna på eller läsa under en viss period. De kan också få påminnelser och lästips som hjälp på traven mot att nå sitt mål.
Tanken med Bokutmaningen är att fler ska kunna skapa sina önskade läsvanor i vardagen, och inte bara under semestern, säger Shadi Bitar.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.