Hand håller upp guldmedalj mot blurrad bakgrund.25 september är det dags för den årliga Crimetime-festivalen, och då ska även BookBeats pris till Årets deckarförfattare delas ut. Foto: Naypong Studio/Shutterstock.com

Utmärkelser

Den 25 september går årets Crimetime-festival av stapeln och för tredje gången i ordningen ska BookBeats pris till Årets svenska deckarförfattare delas ut. De som tävlar om segerbucklan är Mari Jungstedt, Lars Kepler, Sofie Sarenbrant, Emelie Schepp och Viveca Sten. I år finns även betyget för böckernas uppläsning med i bedömningen.

Nu är det snart dags för årets Crimetime-festival, och för tredje gången ska BookBeats pris “Årets deckarförfattare” delas ut. Det är ett helt datadrivet pris där man tittat på hur populära och genomlyssnade de tre senaste deckarna från bokaktuella författare varit under det senaste året, och de som tävlar i toppstriden 2021 är Mari Jungstedt, Lars Kepler, Emelie Schepp, Viveca Sten samt Sofie Sarenbrant som faktiskt kammade hem segern både 2019 och 2020.

Betyg för uppläsning räknas in i bedömningen

För att kunna kora en vinnare av Årets deckarförfattare 2021 har BookBeat räknat samman miljontals timmar av konsumtionsdata från hundratusentals användare. Författaren ska ha släppt minst en deckare under en tolvmånadersperiod, mer specifikt mellan september 2020 och augusti 2021. Årets nyhet är att man även kommer ta med betyget för böckernas uppläsning i bedömningen.

Ett ovanligt starkt år för deckargenren

Enligt Anna Riklund, Head of Content Curation på BookBeat, har utgivningen i deckargenren varit ovanligt stark under det senaste året. Hon ser fram emot att man ännu ett år ska få lyfta de deckarförfattare som gjort störst intryck på BookBeats lyssnare, och avslöjar att det än så länge ser oerhört jämnt ut mellan författarna som tävlar om det ärofyllda priset.

– Det ska bli spännande att se hur användarna lyssnar, läser och sätter betyg de här sista veckorna innan priset delas ut, säger hon i ett pressmeddelande.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.