En graf över hur ljudbokslyssningen har sett ut under pandemin.BookBeat har analyserat hur ljudbokslyssningen i Sverige har påverkats av pandemins effekter. Foto: Pressbild/BookBeat

Undersökningar

BookBeat har kartlagt hur ljudbokslyssningen i Sverige har sett ut före, under och nu i (förhoppningsvis) slutet av pandemin. Datan visar att beteendet egentligen inte har förändrats mycket alls, förutom att lyssningen flyttade till andra tider på dygnet när stora delar av samhället stängdes ner. Precis som innan pandemin är det nu igen morgonen som är den populäraste lyssningstiden – en effekt av att morgonpendlingen till arbetsplatserna kommit igång igen.

BookBeat har analyserat hur pandemins effekter har påverkat användarnas läs- och lyssningsbeteenden under de senaste månaderna. Lyssningen under vecka 39, det vill säga en vecka när restriktionerna hade lättats, har jämförts med lyssningen under den första veckan i mars 2020 och under en vecka i slutet av mars.

– Det mest fascinerade i denna analys är att trots allt världen varit genom de senaste 18 månaderna är beteendet nästan exakt likadant som före pandemin, konstaterar BookBeats vd Niclas Sandin i ett pressmeddelande.

Morgonlyssningen är tillbaka i toppen

BookBeat märkte som sagt inte av några större skillnader i användarnas beteenden, förutom att lyssningstoppen flyttades till andra tider på dygnet när restriktionerna infördes och samhället i viss mån stängdes ner. Under pandemin ökade lyssningen mitt på dagen, men den trenden har nu stannat av och nu är det återigen morgonen som är en av de populäraste lyssningstiderna.

Enligt BookBeat är det en effekt av att allt fler nu börjar pendla till sina arbetsplatser.

Snittlyssningen har ökat bland BookBeats användare

BookBeat har även sett att genomsnittslyssningen bland användarna har gått upp något under pandemin och ligger nu på drygt 25 timmar/månad.

Enligt Niclas Sandin omfattar den totala ljudboksmarknaden i Sverige ungefär 800 000 betalande användare och om man tänker sig att exempelvis Storytels och Nextorys användare lyssnar och läser lika mycket som BookBeats blir det cirka 300 timmar per år. Niclas Sandin menar att bokintresset nog aldrig varit så stort i Sverige som det är just nu.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.