röda hörlurar på en hög uppslagna böckerGenom BookBeats tjänst BookBeat Insights får deras samarbetsförlag veta vilka böcker som lyssnarna tycker bäst om inom olika genrer. Foto: gerasimov_foto_174/Shutterstock.com

Undersökningar

BookBeat har lanserat en tjänst som hjälper förlag att förstå vilka böcker som lockar kunderna till att lyssna: BookBeat Insights. Genom att visa på hur stor andel av lyssnarna som faktiskt avslutar böcker i olika genrer får förlagen insikt i vad det är som kunderna vill ha, skriver BookBeat i ett pressmeddelande.

Förlag som samarbetar med BookBeat har sedan länge kunnat följa lyssnandet och läsandet av deras böcker via portalen BookBeat for Publishers. Nu förbättrar BookBeat denna portal med modulen BookBeat Insights, där förlaget även kan se hur många av kunderna som påbörjat boken också faktiskt avslutar den.
BookBeat Insights låter också förlagen jämföra olika genrer genom att ange snittet för varje genre för sig.

Förlagen får insikt i vad kunderna vill ha

BookBeat Insights är den enda tjänsten i sitt slag i Sverige, åtminstone vad BookBeat känner till. Det berättar Jeanette Löfgren, BookBeats direktör för affärsutveckling.
Hon hoppas att tjänsten ska ge förlagen insikter i kundernas konsumtion, beteendemönster och behov för att kunna ta fram fler böcker som lockar till läsning och lyssning.
– Det har varit mycket gissande kring vilka böcker och genrer som verkligen fungerar bra digitalt, och nu finns sanningen bara en knapptryckning bort, berättar Jeanette Löfgren.

En del av samarbetet mellan BookBeat och anslutna förlag

Under juni månad har samarbetsförlagen på Sveriges ljudboksmarknad fått tillgång till tjänsten. Men på längre sikt planerar BookBeat att erbjuda BookBeat Insights på alla kärnmarknader som ljudbokstjänsten jobbar mot.
Att kunna dela med sig av sina kundinsikter till förlagen ser BookBeat som en del av samarbetet dem emellan. Det ligger i båda parternas intresse att veta vilka ljudböcker och e-böcker som kunderna inte kan lägga ifrån sig.
Därför kommer den kunskap som BookBeat Insights ger kunna hjälpa både förlagen och BookBeat att förstå sina läsare och lyssnare, menar Jeanette Löfgren.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.