En bild på en kvinna som lyssnar på ljudbok

Ljudboksmarknaden

År 2018 kan inte annat än sammanfattas som ett succéår för ljudbokstjänsten BookBeat. Under året har tjänstens betalande användare ökat med 163 procent. Vid årsskiftet hade BookBeat fler än 150 000 användare. Den marknad som växte allra mest under det gångna året var den finska.

BookBeat lägger 2018 bakom sig och vilket år det varit för ljudbokstjänsten. Antalet användare har ökat kraftigt på både den svenska, tyska och finska marknaden.

Vid årets slut hade BookBeat över 150 000 betalande användare. Det är en ökning med 163 procent från samma period förra året då man hade 57 000 användare.

Starkast tillväxt under årets andra halva

BookBeat har stadigt ökat användarantalet under hela året men det är framförallt under årets andra hälft som den stora ökningen har skett. De sista sex månaderna ökade antalet användare med över 11 000 personer i månaden.

Den kraftiga ökningen fortsatte hela vägen fram till årsskiftet. I ett pressmeddelande skriver BookBeats vd Niclas Sandin att användarantalet ökade med flera tusen personer bara under mellandagarna. Att BookBeat lyckades växa så pass mycket förvånade Niclas Sandin något. 

– Vi har ett riktigt bra momentum. Detta är tredje året sedan vi lanserade tjänsten och tidigare år brukar tillväxten avstanna lite efter sommaren men i år har har den fortsatt hela vägen till årsskiftet, säger han.

Finska marknaden växte mest

I dagsläget är BookBeat verksamma i Sverige, Finland, Storbritannien och Tyskland. Inte helt förvånande är det på den svenska marknaden vi hittar en majoritet av användarna. Även efter 2018 är den svenska marknaden klart störst. Däremot är det inte längre den svenska marknaden som vuxit mest under året. I stället är det den finska marknaden som vuxit mest i absoluta tal under året som gått.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.