bookbeat vaxer kraftigt

Undersökningar

När ljudböckerna först lanserades var det i form av cd-skivor. Utvecklingen har gått framåt och idag finns ett antal streamingtjänster. BookBeat presenterades på marknaden för två år sedan och har under senaste året ökat intäkterna med flera hundra procent.

Andra året i rad BookBeat ökar intäkterna med nära 300 procent

Intäkterna ökade med 283 procent för streamingtjänsten BookBeat förra året. Det är främst på den svenska marknaden man vuxit men även den finska marknaden har bidragit till siffrorna.

– Vi är fortfarande bara i början av vår långa tillväxtresa, både som tjänst och organisation, vilket gör mig otroligt stolt över BookBeat-teamet som andra året lyckas nå nära 300 procent i tillväxt. Detta samtidigt som vi har utmanat vår simultanförmåga genom att parallellt fortsätta utveckla tjänsten på två nya marknader, säger Niclas Sandin, vd på BookBeat, i ett pressmeddelande.

Under året har företaget även börjat med experimentlanseringar på både den brittiska och tyska marknaden. Man har även vuxit inom organisationen från 30 anställda i början av 2017 till 40 vid årets slut.

Vill kunna förstå lyssnaren för att presentera rätt böcker

Företaget har haft som strategi att vara datadrivna från dag ett. Genom att förstå lyssnaren ska man vid rätt tillfälle kunna presentera rätt bok till rätt användare. I dagsläget är det främst kvinnor som använder tjänsten, närmare bestämt 75 procent. De allra populäraste böckerna hittar vi i Fjällbackaserien av Camilla Läckberg. Men även J.K. Rowling och Lars Kepler skriver böcker som lockar lyssnare.

– Under den pågående lyssnarevolutionen ska BookBeat aldrig sluta vara nyfikna och låta den data som blir tillgänglig när konsumtionen blir digital leda oss på vägen. I en värld där tiotusentals böcker alltid finns en knapptryckning bort ska BookBeat vara bäst på att presentera rätt bok till rätt lyssnare, säger Niclas Sandin.

BookBeat vill passera hundra miljoner i intäkter

Härnäst väntar hårt arbete för alla involverade för att fortsätta växa. Tjänsten är marknadsledande i Finland och i Sverige konkurrerar den med bland annat Storytel och Nextory.

– Målet 2018 är att fortsätta tillväxtresan och öka investeringarna. För att inte börja spreta såhär tidigt på resan kommer fokus i huvudsak ligga på att få fler att lyssna på de marknader där vi redan öppnat tjänsten. Nästa tydliga milstolpe blir att passera hundra miljoner i intäkter på rullande helårsbasis vilket förmodligen inte ligger alltför många månader bort, säger Niclas Sandin.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.