jonas tellander, vd på storytel, och två affärspartner som skakar handStorytels vd Jonas Tellander är nöjd med ersättningsnivåerna i det nya avtalet som företaget kommit överens om med Bonnierförlagen. Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin/Storytel och ASDF_MEDIA/Shutterstock.com

Ljudboksmarknaden

Efter att ha varit bojkottade av Bonnierförlagen sedan i april har Storytel nu kommit överens med bokjätten om ett nytt samarbetsavtal. Båda parterna gläds över överenskommelsen och anser att de har fått igenom sina avgörande villkor, skriver Breakit.

För några månader sedan beslöt Bonnierförlagen att bojkotta Storytel på obestämd tid. Beslutet grundade sig i ett ersättningsbråk mellan ljudboksbolaget och Bonnier där parterna inte lyckades komma överens. Detta ledde bland annat till att Storytel inte kunde ta in den nysläppta boken från den storsäljande författaren Camilla Läckberg.

Men i går meddelade Storytel i ett pressmeddelande att man, efter intensiva förhandlingar under sommaren, har slutit en överenskommelse med Bonnier.

Storytel är nöjda med villkoren i det nya avtalet

Storytels vd Jonas Tellander skriver att det nya avtalet ger företaget en rimlig marginal på böcker från Bonnierförlagen. Detta har varit det avgörande villkoret från Storytels sida, enligt vd:n.

Det nya avtalet mellan Bonnier och Storytel kommer att gälla i tre år framåt. Från och med den 1 september får Storytels kunder – som i dagsläget har passerat en miljon betalande användare – åter tillgång till Bonniers titlar. Detta gäller även nyutgivna ljudböcker.

– Jag gläds enormt åt att Storytels kunder åter kan läsa och lyssna på hela Bonnierförlagens katalog, inklusive alla nya böcker, skriver Jonas Tellander.

Samarbetet är positivt för hela bokbranschen enligt Bonnier

Även Bonnierförlagens vd Håkan Rudels är nöjd med lösningen och menar att Bonnier har fått igenom de krav som de har ställt på överenskommelsen.

– I och med detta avtal har vi säkrat förutsägbara och långsiktigt hållbara ersättningsnivåer för oss och alla våra författare, vilket har varit helt avgörande för oss, kommenterar Håkan Rudels.

Håkan Rudels är också övertygad om att villkoren i deras nya avtal för samarbetet med Storytel kommer att vara bra för bokbranschen i hela Sverige.

Läs vidare

Mikael

Mikael - Innehållsansvarig Mikael har ett stort intresse för böcker och har sedan 2021 varit innehållsansvarig på Ljudböcker.com. Mikael har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Ljudböcker.com är korrekt och alltid uppdaterad.